Opgeladen: 13-11-2023
Opgeborgen in: Zink, Langer leven
Translation: Your body will last longer if you provide enough zinc (14-11-2023)

Je lichaam gaat langer mee als je zorgt voor voldoende zink

Een chronisch lage inname van zink schakelt al na 2 weken zoveel beschermende enzymen uit dat het erfelijk materiaal van je cellen beschadigd kan worden. De beste voedingsbronnen van zink zijn vlees, schelpdieren en andere dierlijke voedingsmiddelen, maar zink zit in een minder goed opneembare vorm ook in planten. Zeker als je geen of weinig dierlijke producten eet en geen supplementen gebruikt, kan je inname van zink aan de lage kant zijn.


Je lichaam gaat langer mee als je zorgt voor voldoende zink


Studie
Onderzoekers van het Children's Hospital Oakland Research Institute in de Verenigde Staten publiceerden in 2017 in de American Journal of Clinical Nutrition een kleine interventiestudie waaraan 18 gezonde mannen van 19-45 jaar als proefpersoon meewerkten.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende een periode van 2 weken een dieet dat per dag slechts 6 milligram zink leverde [Low Zinc].

Volwassen mannen hebben volgens de huidige reguliere inzichten dagelijks ongeveer 10 milligram zink nodig. Volgens diezelfde inzichten is de maximale inname van zink 25 milligram per dag.

Vervolgens kregen de proefpersonen 4 weken een dieet dat dagelijks 10 milligram zink leverde [Moderate Zinc]. In totaal duurde de interventie dus 6 weken.

Vlak voordat de interventie begon, op de laatste dag van de low zinc-periode en op de laatste dag van de moderate zinc, analyseerden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
De onderzoeker bestudeerden bloedcellen van de proefpersonen met het alkaline comet assay [zwarte balken in de figuur hieronder] en het FPG comet assay. Beide onderzoeksmethoden meten de schade aan het erfelijk materiaal van de cellen. Hoe groter de waarden, hoe meer schade het DNA van de cellen heeft opgelopen.

Na de Low Zinc-periode was die schade toegenomen. Na de Moderate Zinc-weken was de schade afgenomen.


Je lichaam gaat langer mee als je zorgt voor voldoende zink


Hoe een lage inname van zink beschadiging van het meest cruciale deel van de cellen in hand kan werken, vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.

Een lage inname van zink verminderde de concentratie van enzymen die beschadigd DNA repareren, enzymen die antioxidanten neutraliseren en enzymen die ontstekingen afremmen. Die enzymen hebben zink nodig om goed te kunnen werken. De concentratie van enzymen die ontstekingen aanjaagden nam daarentegen toe. Tijdens de Moderate Zinc-periode normaliseerde de situatie.


Je lichaam gaat langer mee als je zorgt voor voldoende zink


Conclusie
"In conclusion, we show that a moderate increase in dietary zinc [...] reduces DNA strand breaks and alters circulating concentrations of plasma proteins that are involved in DNA repair, oxidative stress, and inflammation", schrijven de onderzoekers.

"DNA damage is not a specific bioindicator of zinc nutrition. Nevertheless, DNA damage can serve as a bioindicator of zinc nutrition when measurements of zinc-sensitive proteins like peroxiredoxin-1, ferritin, fibrinogen, and resistin are also taken into consideration."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2017 Feb;105(2):343-51.

Meer:
Bot gebroken, extra zink? (5-10-2023)
30 milligram zink helpt tegen acne (12-5-2023)
Zinksuppletie versus depressie (21-2-2023)
Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial (23-1-2023)


Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement Vrouwen, testosteron en seks | En zink Deze dosis zink verhoogt je kans op prostaatkanker

Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement
In 2019 publiceerde Hoda Khorsandi, een voedingswetenschapper van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran, een opmerkelijke trial in Diabetology & Metabolic Syndrome.

Vrouwen, testosteron en seks | En zink
Trial. Experimentele groep slikte dagelijks een capsule slikte met 25 milligram elementair zink in de vorm van 110 milligram zinksulfaat.

Deze dosis zink verhoogt je kans op prostaatkanker
Dankzij een Amerikaanse studie waarin mannen dertig jaar zijn gevolgd, weten we nu vrij precies hoeveel milligram zink je dagelijks jarenlang moet slikken om je kans op prostaatkanker te verhogen.