Opgepoetst: 25-7-2022
Opgeladen: 8-7-2014
Opgeborgen in: Afslanken, Deeltijdvasten
Translation: Weight loss: faster and healthier with 2 meals a day than with 6 (30-7-2014)

Afslanken: sneller en gezonder met 2 maaltijden per dag

Afslanken gaat beter met 2 grote maaltijden per dag dan met 6 kleinere maaltijden. Dat ontdekten onderzoekers van het Institute for Clinical and Experimental Medicine in de Tsjechische hoofdstad Praag. Volgens de Tsjechen, die mollige en dikke proefpersonen met diabetes type-2 gebruikten, is afslanken met 2 grote maaltijden per dag nog gezonder ook.


Afslanken: sneller en gezonder met 2 maaltijden per dag


Proefopzet
De onderzoekers gaven 54 proefpersonen van 30-70 jaar drie maanden lang 6 kleine maaltijden per dag, en een even lange periode 2 grote maaltijden per dag. In het laatste geval kregen de proefpersonen uitsluiten een stevig ontbijt en een net zo stevige lunch.

De samenstelling van het dieet was in beide periode hetzelfde. 55 procent van de energie kwam uit koolhydraten, twintig procent uit eiwitten en de rest uit vet. De proefpersonen kregen per dag ongeveer vijfhonderd kilocalorieën minder dan ze verbrandden.

De proefpersonen bewogen ongeveer evenveel.

Sneller afslanken
Afslanken: sneller en gezonder met twee maaltijden per dag
Tijdens beide perioden vielen de proefpersonen af. De afname van het gewicht en het dunner worden van de taille was echter groter in de periode waarin de proefpersonen 2 maaltijden per dag gebruikten groter.

In de periode dat de proefpersonen 6 maaltijden per dag gebruikten nam hun middel af met 1 centimeter. In de periode dat ze slechts 2 keer per dag aten was die afname 5 centimeter.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Afslanken: sneller en gezonder met 2 maaltijden per dag


De proefpersonen verloren enkele tientallen procenten meer kilo's als ze slechts 2 keer per dag aten. In de figuur hieronder: linksboven.


Afslanken: sneller en gezonder met 2 maaltijden per dag


Gezonder
In de periode dat de proefpersonen 2 keer per dag aten verminderde de hoeveelheid vet in hun lever [HFC] meer dan in de periode dat ze 6 keer per dag aten. Ze hadden bij minder maaltijden per dag bovendien 's ochtends vroeg minder glucose en C-peptide [een merker voor de aanmaak van insuline] in hun bloed.

Dat wijst op een verbeterde insuline- en glucosehuishouding.

Conclusie
"These results suggest that eating two larger meals a day (breakfast and lunch) may be more beneficial for patients with type 2 diabetes than six smaller meals during the day", schrijven de Tsjechen. "Novel therapeutic strategies should incorporate not only the energy and macronutrient content but also the frequency and timing of food."

"Further larger scale, long-term studies are essential before offering recommendations in terms of meal frequency."

Bron:
Diabetologia. 2014 Aug;57(8):1552-60.

Meer:
Razendnel afslanken zonder spierverlies door combinatie van deeltijdvasten en cardio (17-1-2014)
Evenveel eten in korter tijdsbestek maakt slanker (6-6-2012)
Eet alleen 's avonds koolhydraten en val sneller af (13-7-2011)


Minder vaak eten maakt meer bewegen makkelijker Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder

Minder vaak eten maakt meer bewegen makkelijker
Als je het aantal uren beperkt waarop je per dag mag eten, neemt je zin in beweging toe. Of, als je het liever andersom formuleert, neemt je weerzin tegen lichaamsbeweging af.

Met deeltijdvasten kun je (bijna) zonder moeite vet verliezen zonder spierverlies
Grofweg 30 procent van de wereldbevolking is te dik. Wetenschappers zoeken naar een eenvoudige en effectieve manier om daaraan iets te doen.

Eet minder uur per dag, en je wordt gezonder
Het resultaat van een leefstijl met te veel eten van slechte kwaliteit en weinig beweging heeft desastreuze gevolgen voor hart en bloedvaten en de gevoeligheid voor insuline.