Opgeladen: 27-10-2023
Opgeborgen in: Psychologie, Breinversterkers, Aromatherapie
Translation: Aromatherapy during sleep for better memory (28-10-2023)

Aromatherapie tijdens de slaap voor een beter geheugen

Zestigplussers die 's nachts essentiële oliën van bijvoorbeeld eucalyptus, rozemarijn of lavendel inademen, verbeteren hun geheugen. Ze kunnen zich beter voor de geest halen wat ze zojuist hebben gehoord.


Aromatherapie tijdens de slaap voor een beter geheugen


Studie
Neurologen van de University of California at Irvine lieten gedurende 6 maanden 20 60-plussers inslapen terwijl een aroma diffuser [Engelse term waarvoor we geen fatsoenlijke Nederlandse vertaling hebben kunnen vinden] in hun slaapkamer gedurende 2 uur essentiële oliën verspreidde. De onderzoekers lieten de diffuser elke dag van de week met een ander aroma vullen. De onderzoekers gebruikten essentiële oliën uit rozen, sinaasappels, eucalyptus, limoenen, pepermunt, rozemarijn en lavendel.

In diezelfde periode sliepen 23 60-plussers in een controlegroep elke avond in terwijl een diffuser in hun slaapkamer geen waarneembare essentiële oliën verspreidde.

Voor en na de experimentele periode van 6 maanden testten de onderzoekers de mentale vermogens van de proefpersonen met een batterij tests.

Resultaten
De onderzoekers vonden door de bank genomen geen statistische significante veranderingen in de uitslagen van de tests. [Tabel]

Er was echter een uitzondering: op de Rey Auditory Verbal Learning Test verbeterden de scores van de proefpersonen een factor 2.3 beter na aromatherapie [Olfactory Enrichment]. Bij die test somt een onderzoeker 15 woorden op en vraagt de proefpersoon daarna zoveel mogelijk van die woorden te herhalen. Hoe meer woorden je nog kunt repliceren, hoe beter je korte termijngeheugen.


Aromatherapie tijdens de slaap voor een beter geheugen


Op MRI-scans zagen de onderzoekers dat aromatherapie in de hersenen de activiteit de uncinate fasciculus vergrootte. Dat is een soort complex van neuronen dat delen van de limbische hersenen met elkaar verbindt.

In trials waarin onderzoekers ouderen nieuwe prikkels krijgen, neemt de activiteit in de uncinate fasciculus toe. [Acta Neurol Scand. 2020 Jan;141(1):90-97.]

Conclusie
"Our findings should stimulate larger scale clinical trials systematically testing the therapeutic efficacy of olfactory enrichment in treating memory loss in older adults", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Front Neurosci. 2023 Jul 24:17:1200448.

Meer:
Aromatherapie met bergamot-olie maakt je positiever (25-9-2022)
Rozemarijnolie, een natuurlijk pepmiddel voor de late uurtjes (10-3-2021)
De ergogene werking van cardamom-olie in sport (19-2-2021)
Inhaleren van essentiële oliën na training vernelt herstel en vergroot uithoudingsvermogen (17-8-2018)
De stimulerende werking van aromatherapie met sinaasappelolie (28-4-2017)


Een beter geheugen door creatine Kaneel beschermt kortetermijngeheugen Dagelijks glas granaatappelsap bestrijdt vergeetachtigheid

Een beter geheugen door creatine
Deze metastudie vat de uitkomsten van 10 trials samen.

65-Plus | Meer meters, betere hersenen
Heb je moeite om de naam te herinneren van iemand die zich zojuist aan je heeft voorgesteld? Of vergeet je een telefoonnummer vrijwel onmiddellijk nadat ze je het je hebben verteld?

Dagelijks glas granaatappelsap bestrijdt vergeetachtigheid
Neurologen konden met MRI-scans zien dat granaatappelsap de samenwerking van delen van de hersenen bij het herinneringsproces verbetert.