Opgeladen: 13-12-2023
Opgeborgen in: Aminozuren, Bèta-alanine,
Translation: Beta-alanine against hot flashes (14-12-2023)

Bèta-alanine tegen opvliegers

Lezers van dit webmagazijn weten dat bèta-alanine niet alleen interessant is voor sporters, maar ook bredere toepassingen heeft. Dat bèta-alanine misschien ook menopauzale vrouwen kan beschermen tegen opvliegers, zal ze niet verbazen.


Beta-alanine tegen opvliegers


Studie
In 2020 publiceerden Russische en Georgische wetenschappers in de European Review for Medical and Pharmacological Sciences een overzichtsartikel over het gebruik van bèta-alanine tegen opvliegers. De onderzoekers werden betaald door het vanuit Frankrijk opererende Bouchara-Recordati. Dat bedrijf zet onder merknamen als Klimalanin en Abufene sinds 1991 producten met bèta-alanine op de markt die overgangsklachten moeten verzachten.

Volgens Bouchara-Recordati zou bèta-alanine in doses van 400-1200 milligram per opvliegers kunnen voorkomen, mogelijk door het blokkeren van de afgifte van histamine. Eerlijk gezegd snappen we niet of en hoe bèta-alanine dat voor elkaar kan krijgen, maar goed. Je kent ons. Dom-dom-dom.

In hun overzichtsartikel zetten de onderzoekers een aantal trials op een rijtje die moeilijk toegankelijk zijn. Eentje daarvan verscheen in 1991 in Franstalige medisch vaktijdschrift. [La Revue du Praticien - Medecine generale 1991;5:2385-8.] [Onderzoek 1] Een andere trial dateert uit 2013 en verscheen in wetenschappelijk tijdschrift waarover we niets verstandigs kunnen zeggen. [Gynecology 2013;15:6-13.] [Onderzoek 2]

Onderzoek 1 is betaald door Bouchara-Recordati. Wie onderzoek 2 heeft betaald, weten we niet.

Resultaten
In Onderzoek 1 fungeerden 28 vrouwen in de overgang als proefpersoon. Gedurende 8 weken kreeg de helft elke dag van hen een placebo en de andere helft een supplement met 400 milligram bèta-alanine. In de bèta-alanine-groep verminderde het aantal opvliegers per dag fors meer dan in de placebogroep.

Dat vertelt de figuur hieronder.


Beta-alanine tegen opvliegers


Onderzoek 2 duurde 3 maanden. De proefpersonen waren 108 vrouwen die maandelijks een injectie met triptoreline kregen. Daardoor stopten hun eierstokken met de aanmaak van estradiol. Een deel van hen slikte dagelijks 800 milligram bèta-alanine, een ander deel een placebo.

Ook in deze studie reduceerde suppletie het aantal opvliegers, vertelt de figuur hieronder.


Beta-alanine tegen opvliegers


Ernstige bijwerkingen had bèta-alanine niet. Wel bleek uit de trials dat bèta-alanine de kwaliteit van leven vergrootte en de slaap verbeterde.

Conclusie
"Beta-alanine represents a safe and reliable therapeutic option for all women dealing with menopausal hot flushes, especially when hormone-replacement therapy is not a suitable choice", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020 May;24(9):5148-54.

Meer:
Circuittraining met gewichten levert meer op door suppletie met bèta-alanine (4-5-2018)
Bèta-Alanine verbetert prestaties wielrenners bij eindsprint, maar ook bij tijdrit (30-11-2016)
Sporters verliezen sneller lichaamsvet als ze bèta-alanine gebruiken, suggereert in vitro-studie (23-9-2016)
Bèta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis (16-3-2015)


Visolie tegen opvliegers Pycnogenol verzacht overgangsklachten Helft minder opvliegers door magnesium

Visolie tegen opvliegers
Vrouwen in de overgang hebben minder last van opvliegers als ze extra meervoudig onverzadigde vetzuren uit vis binnenkrijgen.

Pycnogenol verzacht overgangsklachten
Pycnogenol vermindert overgangsklachten. Alle overgangsklachten.

Helft minder opvliegers door magnesium
Als er om wat reden dan ook ineens minder steroidhormonen in je lichaam circuleren dan je lichaam gewend is, krijg je opvliegers. Een spotgoedkoop magnesiumsupplement helpt.