Opgeladen: 11-11-2023
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Plantenextracten, Rutine & quercetine
Translation: The dual inhibitory effect of rutin on the coronavirus (12-11-2023)

Het tweevoudig-remmende effect van rutine op het coronavirus

Als er ooit nog eens een vervelend coronavirus amok gaat maken, dan kan suppletie met de quercetine-analoog rutine misschien de kans verminderen dat je ziek wordt. Rutine zou het binnendringen van cellen door coronavirussen kunnen bemoeilijken, schreven we verleden week. Maar daarnaast remt rutine misschien ook de vermenigvuldiging van het virus nadat het je cellen binnengedrongen is.


Het tweevoudig-remmende effect van rutine op het coronavirus


Studie
Bruno Rizzuti, verbonden aan de University of Calabria, publiceerde in 2021 in Biomedicines een in vitro-studie waarin hij naging of rutine misschien het de kans op infectie door coronavirus SARS-CoV-2 zou kunnen verminderen. Rizutti wist al dat quercetine in reageerbuizen het enzym 3C-like protease afremt.

3C-like protease is een enzym waarvan de code in het genetisch materiaal van SARS-CoV-2 zit. Nadat het virus het cel heeft binnengedrongen, zorgt dat enzym ervoor dat de cel virusdeeltjes gaat produceren. Rem 3C-like protease en je remt de snelheid waarmee het virus zich in het lichaam kan vermenigvuldigen.

Een probleem met het inzetten van quercetine als virusremmer is dat de biobeschikbaarheid van quercetine klein is. Die van van rutine - een verbinding die ontstaat als je quercetine vastplakt aan rutoside - is fors groter. Dus vroeg Rizutti zich af of ook rutine een 3C-like protease-remmer is.

Resultaten
Rutine verminderde in reageerbuizen de activiteit van 3C-like protease. Hieronder zie je hoeveel de activiteit van het enzym verminderde bij welke concentratie van rutine.


Het tweevoudig-remmende effect van rutine op het coronavirus

Het tweevoudig-remmende effect van rutine op het coronavirus


3C-like protease knipt eiwitten in stukjes. Om het veel te simpel te zeggen, in het enzym zit ergens tussen de aminozuren Histamine-41 en Cysteïne-145 een moleculaire schaar waarmee het enzym de knip zet. En juist op die plek plakt rutine zich vast, waardoor de schaar niet meer goed werkt.

Rutine in voeding
Rutine is waarschijnlijk het meest voorkomende polyfenol in onze voeding. In gewone porties van groenten en fruit, maar ook in thee, kruiden en wijn, zit rutine in fikse hoeveelheden. Een voedingspatroon met relatief veel groenten en fruit levert per dag honderden milligrammen.

In praktisch elke winkelstraat vind je wel een vitaminewinkel die supplementen met rutine verkoopt. Per tablet of capsule bevatten ze al snel een halve gram rutine.

Bron:
Biomolecules. 2021 Apr 19;11(4):607.

Meer:
Rutine | Misschien de meest effectieve covidremmer in propolis (4-11-2023)
Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid (28-1-2022)
Ook analogen van quercetine - zoals rutine - beschermen tegen virussen (13-8-2021)
Haalt quercetine de angel uit corona? (11-8-2021)
Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training (15-12-2020)
Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 (10-12-2020)
Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep (7-4-2020)


Vetten vergroten opname quercetine Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona

Vetten vergroten opname quercetine
Vet vergroot opname van quercetine - en wellicht ook rutine.

Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt
Vitamine C vergroot de biobeschikbaarheid van quercetine - en wellicht ook rutine.

Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona
Cellen nemen zink beter op door quercetine - en wellicht ook door rutine.