Opgeladen: 29-1-2024
Opgeborgen in: Echinacea, Immuunsysteem, Plantenextracten
Translation: Echinacea protects against viruses in general, not against SARS-CoV-2 in particular (30-1-2024)

Echinacea beschermt tegen virussen in het algemeen, niet tegen SARS-CoV-2 in het bijzonder

In een seizoen waar de virussen je om de oren vliegen, is er misschien iets te zeggen voor suppletie met echinacea. Maar als je jezelf specifiek wilt beschermen tegen het coronavirus SARS-CoV-2, is echinacea mogelijk minder geschikt. Dat suggereert een gesponsorde humane studie die in 2022 verscheen in Frontiers in Pharmacology.


Echinacea beschermt tegen virussen in het algemeen, niet tegen SARS-CoV-2 in het bijzonder


Studie
In opdracht van Vogel, een producent van echinacea-supplementen, verdeelden onderzoekers van het Bulgaarse Clinical Research Center 120 gezonde volwassenen in 2 groepen. Gedurende 6 maanden - van december 2020 tot mei 2021 - slikten de proefpersonen in de experimentele groep elke dag 3 keer 2 tabletten Echinaforce [EF].

Echinaforce bevat een extract op een 65 procent alchol-basis van materiaal dat voor 95 procent uit bovengrondse delen van de echinacea-plant bestaat, en voor 5 procent uit wortels.

In een tablet Echinaforce zit 400 milligram echinacea-extract. Per inname slikten de studiedeelnemers dus 800 milligram extract, per dag 2400 milligram. Als de proefpersonen verkouden of grieperig werden, namen ze 5 keer per dag een dosis echinacea. Dat kwam dus neer op 4000 milligram per dag.

Nadat de studiedeelnemers 2 maanden echinacea hadden gebruikt, lieten ze hun supplementen een week staan.

Proefpersonen in de controlegroep slikten geen supplementen [Control]. Ze gebruikten ook geen placebo.

Resultaten
De studiedeelnemers in de echinacea-groep werden minder vaak ziek dan in de controlegroep, maar dat verschil was niet statistisch significant. Bij controles vonden de onderzoekers in de neusholte van de echinacea-gebruikers echter wel minder vaak coronavirussen dan bij de controlegroep.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Echinacea beschermt tegen virussen in het algemeen, niet tegen SARS-CoV-2 in het bijzonder


Echinacea beschermt tegen virussen in het algemeen, niet tegen SARS-CoV-2 in het bijzonder


Suppletie met echinacea verminderde het aantal dagen dat proefpersonen last hadden van een virus. Dat vertelt de tabel hierboven.

De proefpersonen in de echinaceagroep waren ook minder ziekdagen kwijt die het gevolg waren van een infectie met SARS-CoV-2, maar weer was het verschil niet statistisch significant.

Bron:
Front Pharmacol. 2022 Apr 26:13:856410.

Meer:
Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19 (19-1-2024)
Als virusremmer overtreft Echinacea purpurea oseltamivir (2-2-2021)
Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind (17-5-2018)
Echinacea beschermt in het vliegtuig tegen virussen (10-10-2012)


Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking? Metastudie bevestigt bescherming quercetine tegen Covid-19 Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19

Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?
Net zoals zink en quercetine elkaars antivirale werking versterken, zo versterken bij een besmetting met het coronavirus L-arginine en vitamine C misschien elkaars beschermende werking.

Metastudie bevestigt bescherming quercetine tegen Covid-19
Een dagelijkse dosis van 600 milligram quercetine of hoger reduceert bij Covid-19 mogelijk de kans op opname in een ziekenhuis, de noodzaak van een behandeling op de IC en overlijden.

Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19
Vergeleken met voorjaar 2020 stelt de corona-ellende weinig voor, maar helemaal gerust op de ontwikkelingen zijn wij, de immer zwartgallige samenstellers van dit gratis webmagazijn, niet.