Opgeladen: 23-1-2024
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Quercetine, Plantenextracten
Translation: Metastudy confirms quercetin's antiviral potential against Covid-19 (24-1-2024)

Metastudie bevestigt bescherming quercetine tegen Covid-19

Een dagelijkse dosis van 600 milligram quercetine of hoger reduceert bij Covid-19 mogelijk de kans op opname in een ziekenhuis, de noodzaak van een behandeling op de IC en overlijden. Dat suggereert een meta-analyse die is verschenen in Food Science & Nutrition.


Metastudie bevestigt beschermende werking quercetine bij Covid-19


Studie
Onderzoekers van Kermanshah University of Medical Sciences in Iran traceerden 5 eerder gepubliceerde trials waarin in totaal 544 proefpersonen met een niet al te serieuze vorm van Covid-19 fungeerden als proefpersoon.

Alle trials waren dubbel-blind en gerandomizeerd. De proefpersonen in de groep die quercetine kregen, kregen het flavonoid in doses van 500-1500 milligram per dag gedurende 1-4 weken.

De trials dateren uit 2021-2023. De methodologie van de trials was niet perfect. Op de opzet van elke trial was wel wat op te merken, vertelt de tabel hieronder.

Klik erop voor een grotere versie.


Metastudie bevestigt beschermende werking quercetine bij Covid-19


Metastudie bevestigt beschermende werking quercetine bij Covid-19


Resultaten
Suppletie met 600-1000 milligram per dag quercetine verminderde de kans dat de proefpersonen moesten worden opgenomen in een ziekenhuis met 70 procent, de kans op een verblijf op de IC met 73 procent en de kans op overlijden met 82 procent.


Metastudie bevestigt beschermende werking quercetine bij Covid-19


In de trials remde quercetine de stijging van het enzym LDH in het bloed van de proefpersonen. Dat suggereert dat het virus op celniveau minder schade aanrichtte.

Net als bij MERS en SARS kan het virus een hevige immuunreactie veroorzaken die vooral in de longen meer schade toebrengt dan het lichaam kan hebben Bovendien activeert de immuunreactie het ontstaan van bloedstolsels. De onderzoekers vermoeden dat quercetine deze immuunreacties tempert.

Mechanisme
Waarschijnlijk frustreert quercetine het binnendringen van het SARS-CoV-2-virus in cellen via de ACE-2-receptor. Tegelijkertijd remt quercetine virale enzymen als 3CLPro en RNA-dependent RNA polymerase (RdRp). Omdat het virus die enzymen nodig heeft om zich in cellen te repliceren, geeft quercetine op die manier het immuunsysteem meer kans om met het virus af te rekenen.

Conclusie
"The findings from this systematic review and meta-analysis demonstrate its potential as a therapeutic agent against Covid-19", resumeren de Iraniërs.

"Due to the low certainty of evidence, these results should be interpreted with caution."

Bron:
Food Sci Nutr. 2023 Sep 26;11(12):7504-14.

Meer:
Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid (28-1-2022)
Haalt quercetine de angel uit corona? (11-8-2021)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training (15-12-2020)
Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep (7-4-2020)
Hoe quercetine griepvirussen verziekt (6-4-2020)


Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona

Hoe vitamine C de antivirale werking van quercetine versterkt
De antivirale werking van zink, vitamine C en quercetine versterken elkaar, zeggen de supplementenexperts. En hoe meer wij in de materie duiken, hoe meer raken we ervan overtuigd dat dat klopt.

Dit supplement vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12
Het supplement bestond uit quercetine, vitamine C en bromelaïne.

Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona
Zinksuppletie kan de kans op een coronabesmetting en complicaties verminderen, vertelden we je een paar weken geleden. Dat effect wordt waarschijnlijk nog sterker als je zink combineert met quercetine.