Opgeladen: 29-12-2023
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Aminozuren, Vitamines, Vitamine C, L-arginine
Translation: Do vitamin C and arginine enhance each other's antiviral effect? (30-12-2023)

Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?

Net zoals zink en quercetine elkaars antivirale werking versterken, zo versterken bij een besmetting met het coronavirus L-arginine en vitamine C misschien elkaars beschermende werking. Dat schreven we eergisteren. Een recente Servische in vitro-studie vertelt hoe. Op het eerste gezicht, tenminste...


Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?


Studie
Chemici van de universiteit van Belgrado bepaalde de mate waarin vitamine C en arginine het enzym 3CLpro afremmen. Het coronavirus SARS-CoV-2 heeft dat enzym nodig om zich, nadat het cellen is binnengedrongen, te vermenigvuldigen.

Er zijn aanwijzingen dat vitamine C de genezing van covid versnelt. Hetzelfde geldt voor arginine. Vandaar dat de Serviërs zich afvroegen of de combinatie van die twee stoffen elkaars antivirale werking via het afremmen van 3CLpro versnellen.

Resultaten
Zowel vitamine C als arginine remden 3CLpro. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker de remmende werking.

De eerste figuur hieronder heeft betrekking op vitamine C, de tweede op arginine.


Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?

Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?


In de tabel hieronder zie je de mate waarin vitamine C en L-arginine op zichzelf en in combinatie elkaars enzymremmende werking versterken. In theorie zou de combinatie van vitamine C en arginine de replicatie van het virus dus kunnen afremmen.

Er zit wel een addertje onder het gras. De meeste beproefde concentraties zijn hoger dan je normaliter in een menselijk lichaam kunt vinden.

We hebben ze proberen aan te geven met grijze balkjes in de figuren hierboven. De remmende effecten die je in de tabel hierboven ziet zijn fors hoger dan je in de echte wereld kunt verwachten.


Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?


Versterken vitamine C en arginine elkaars antivirale werking?


De figuur hierboven hebben we gepikt uit [Nutrients. 2019 Oct 9;11(10):2412.]. Klik erop voor een grotere versie. Hij geeft je een idee van de concentratie vitamine C in het lichaam.

Door suppletie zijn in sommige weefsels wellicht hogere doses mogelijk dan de concentraties die je hierboven ziet. Maar de concentraties waarbij de Serviërs de mooiste resultaten boekten, zijn ook met suppletie waarschijnlijk niet mogelijk.

In de studie die we eergisteren lazen, versnelde de combinatie van suppletie met vitamine C en L-arginine de genzing van long-Covid. Misschien komt dat omdat ook een betrekkelijk gering effect op 3CLpro relevant is. Of misschien werkt co-suppletie met vitamine C en L-arginine ook op een andere manier dan via het afremmen van 3CLpro.

We gaan hier nog even over door... Binnenkort meer.

Bron:
Front Biosci (Landmark Ed). 2023 Jan 13;28(1):8.

Meer:
Dit doet een dagelijkse dosis van 4 gram arginine en 1 gram vitamine C met long Covid (27-12-2023)
Covid-19 | Arginine versnelt genezing (12-10-2021)
Besmet met corona? Aan de vitamine C! (29-9-2021)
Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter (2-5-2017)


Het tweevoudig-remmende effect van rutine op het coronavirus Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19 Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial

Het tweevoudig-remmende effect van rutine op het coronavirus
Als er ooit nog eens een vervelend coronavirus amok gaat maken, dan kan suppletie met de quercetine-analoog rutine misschien de kans verminderen dat je ziek wordt.

Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19
Je mag het niet hardop zeggen, maar het is natuurlijk wel zo.

Dit is het effect van suppletie met zink bij covid | Trial
Als covidpatiënten gedurende 15 dagen elke dag een fikse dosis zink innemen, vermindert hun kans op overlijden en opname op een IC.