Opgeladen: 24-4-2017
Opgeborgen in: Afslanken
Translation: A successful weight-loss diet - two years later (22-6-2017)

Een geslaagd afslankdieet - twee jaar later

"Een afslankdieet volgen is zinloos", lees je vaak. "Alle kilo's die je verliest komen na dat dieet razendsnel weer terug." Je zou denken dat die negatieve verhalen gebaseerd zijn op gedegen wetenschappelijk onderzoek, maar dat valt vies tegen. Onlangs publiceerden onderzoekers van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center de eerste studie naar de lange termijneffecten van een rigoureus afslankdieet. De resultaten zijn een stuk rooskleuriger dan de schrijvers van al die negatieve verhalen over afslanken je willen doen geloven.

Studie
De onderzoekers lieten 18 gezonde proefpersonen gedurende 2 jaar afslanken. Dat hield in dat ze gedurende die periode ongeveer 12 procent minder kilocalorieën aten dan hun lichaam verbrandde toen de proef begon. Een controlegroep van 11 proefpersonen slankte niet af.

Nadat de afslankperiode achter de rug was, volgden de onderzoekers de proefpersonen nog 2 jaar.

Resultaten
Het afslankdieet had geresulteerd in een gewichtsverlies van ongeveer 9 kilo. Twee jaar later was ongeveer de helft van dat verloren gewicht nog steeds weg.


Een geslaagd afslankdieet - twee jaar later


Een geslaagd afslankdieet - twee jaar laterDe onderzoekers vroegen de studiedeelnemers of ze bepaalde voedingsmiddelen bewust meden. Je ziet hierboven dat de studiedeelnemers die het afslankdieet hadden gevolgd dat tijdens hun dieet, maar ook daarna, vaker deden dan de studiedeelnemers in de controlegroep. Het afslankdieet had het eetgedrag van de studiedeelnemers dus permanent veranderd.

Conclusie
"Future research in a larger sample size with a more comprehensive assessment is needed to fully elucidate the maintenance of weight loss and its duration in normalweight individuals who are engaged in calorie restriction", concluderen de onderzoekers.

"Indeed, a cautious interpretation of our findings that is due to the small sample size and multiple comparisons is important because of risk of false-positive results. However, our results indicate that, 2 y after a 2-y intensive calorie restriction intervention, approximately 50% of calorie restriction-induced weight loss is maintained, probably because of lasting effects on behavior and dietary restraint."

Bron:
Am J Clin Nutr 2017;105:928-35.

Meer:
Dieet met veel enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet houdt slank (4-1-2010)
Na geslaagd afslankdieet houden gezonde vetten de verloren vetmassa weg (24-12-2008)
Afgeslankt? Eiwitrijk dieet maakt je taille nog dunner (1-7-2003)


Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht

Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker

Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg

Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht
Volgens dit onderzoek worden afslankers die zichzelf in de weekeinden en vakanties verwennen sneller dik dan afslankers die zichzelf permanent onder controle kunnen houden.

Dieet met weinig koolhydraten maakt gezond gewicht vasthouden makkelijker
Als je bent afgevallen wordt het vasthouden van een gezond gewicht makkelijker als je overstapt op een dieet met wat meer eiwitten en fors minder koolhydraten.

Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg
Dikke mannen en vrouwen die zijn afgevallen blijven makkelijker op hun nieuwe gewicht als ze dagelijks 890 milligram gamma-linolzuur of GLA slikken.