Opgeladen: 3-9-2023
Opgeborgen in: Ergothioneïne, Aminozuren, Suppletie voor meer uithoudingvermogen
Translation: 41 percent more endurance after a short monster cycle of ergothioneine (4-9-2023)

41 procent meer duurvermogen na korte monsterkuur met ergothioneïne

Er was een tijd dat wij, de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn, graag dierstudies lazen. Gelouterd door een onafgebroken reeks van teleurstellende uitkomsten van humaan onderzoek zijn we daarmee gestopt. Maar soms zien we op het web ineens een dierproef langsdrijven die ons nerdy bloed doet kruipen waar het niet kan gaan. Zoals dit prachtding over de ongemeen krachtige ergogene werking van ergothioneïne.


41 procent meer uithoudingsvermogen na korte monsterkuur met ergothioneine


Studie
Théo Fovet, een onderzoeker van de universiteit van Montpellier in Frankrijk, verdeelde muizen in 2 groepen. Gedurende 7 dagen kreeg de ene groep een fikse dosis ergothioneïne door het drinkwwater. De andere groep kreeg drinkwater zonder toevoegingen.

Ergothioneïne is een aminozuur in paddenstoelen, dat volgens tientallen studies een brede beschermende werking heeft. Als de muizen in de experimentele groep volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer 50 milligram ergothioneïne gekregen.

Resultaten
Voordat de suppletieperiode begon, waren alle muizen even fit. Aan het einde van de suppletieperiode liet Fovet de muizen rennen met een tempo van 70 procent van hun maximal aerobic speed.

De muizen die ergothioneïne hadden gekregen, hielden dat 72 minuten vol. De muizen in de controlegroep hielden het echter na 50 minuten voor gezien [figuur rechtsonder]. Dat wil zeggen dat suppletie met ergothioneïne het duurvermogen liet toenemen met maar liefst 41 procent.


41 procent meer uithoudingsvermogen na korte monsterkuur met ergothioneine

41 procent meer uithoudingsvermogen na korte monsterkuur met ergothioneine


Hoewel de muizen in de suppletiegroep fors meer arbeid verzetten dan de andere dieren, vonden de onderzoekers na de sessie in de spieren van beide groepen vergelijkbare merkers van spierschade. Ergothioneïne verbetert dus niet alleen de prestaties, maar beschermt ook de spiercellen.

Dit verklaart ook waarom Fovet in de spieren van beide groepen proefdieren na de sessie evenveel activiteit van katabole mechanismen vond.

Omdat ergothioneïne een beschermende werking heeft, vreesde Fovet dat ergothioneïne net als megadoses antioxidante vitamines spiergroei op een subtiele manier zou kunnen afremmen. Dat was niet het geval. Anabole merkers zoals de activiteit van 4EBP1 en RPS6, of de aanmaak van Akt, IGF-1 en mTOR waren in de spieren van de muizen in de ergothioneïne-groep na de sessie niet lager dan in de controlegroep.


41 procent meer uithoudingsvermogen na korte monsterkuur met ergothioneine

41 procent meer uithoudingsvermogen na korte monsterkuur met ergothioneine


Ook op merkers van de recrutering van stamcellen en de aanmaak en het herstel van de mitochondria hadden suppletie geen nadelig effect.

Opmerking
Het humane equivalent van de bestudeerde dosis is aan de hoge kant. De zwaarst gedoseerde ergothioneïne-supplementen die we kennen bevatten 10 milligram per capsule. Sporters die met zulke hoge doses willen gaan experimenteren, doen er misschien goed aan om de duur van hun gebruik te beperken.

Bron:
Front Physiol. 2022 Feb 9;13:834597.

Meer:
Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen (30-7-2021)
Waarom zijn paddenstoelen goed voor je hersenen? Door ergothioneïne! (30-12-2018)
Ergothioneïne maakt stramme gewrichten weer soepel (13-6-2011)


Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek Robuvit, het supplement voor triatleet 2.0 Combinatie van rhodiola en ginkgo verbetert uithoudingsvermogen (zonder training)

Hesperidine verbetert sportprestaties | Nederlands onderzoek
Uitgevoerd op Papendal.

Robuvit, het supplement voor triatleet 2.0
Een extract van eikenhout, dat op de markt is als Robuvit, heeft een stimulerende werking, maar niet de bijwerkingen van klassieke stimulantia.

Combinatie van rhodiola en ginkgo verbetert uithoudingsvermogen (zonder training)
Dat blijkt uit een humane studie, die in 2009 verscheen in de Chinese Journal of Integrative Medicine.