Opgeladen: 5-5-2019
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Not a history of a lot of physical activity, but a history with a lot of mental well-being makes you physically active now (6-5-2019)

Niet een verleden met veel beweging, maar een verleden waarin je jezelf goed voelde maakt je nu lichamelijk actief

Als je nu veel beweegt, betekent nog niet dat je dat over 8 jaar ook nog zult doen. Veel beweging nu zegt niets over hoeveel je over 8 jaar zult bewegen, melden Finse onderzoekers in Applied Research in Quality of Life. Wat je kans op een fysiek actieve leefstijl wel verhoogt? Goed in je vel zitten...

Studie
Gerontologen van de universiteit van Jyvaskyla in Finland volgden een groep van 303 Finnen door de tijd. Ze ondervroegen de studiedeelnemers toen ze 42 waren en 8 jaar later, toen ze 50 waren. De Finnen bepaalden hoeveel de studiedeelnemers bewogen, en ook hun mate van well-being. Zeg maar: hoe goed ze in hun vel zaten.

Voor psychologen bestaat well-being uit een psychologische, een sociale en een emotionele dimensie. Psychologisch welbevinden houdt onder meer in dat je een doel in je leven hebt en jezelf ontwikkelt. Sociaal welbevinden kan betekenen dat je wordt geaccepteerd door anderen, en iets kun toevoegen aan een groter geheel. Emotioneel welbevinden kan betekenen dat je gelukkig bent.

Resultaten
Toen de studiedeelnemers 42 waren, en 8 jaar later, hing lichaamsbeweging samen met well-being. Dat zou je op basis van eerdere studies verwachten.

Je zou misschien verwachten dat de studiedeelnemers op hun vijftigste ook beter in hun vel zaten als ze 8 jaar eerder ook al veel hadden bewogen. Met andere woorden, je zou misschien verwachten dat het positieve effect van een leefstijl met veel lichaamsbeweging sterker wordt naarmate de jaren verstreken. Maar dat was dus niet zo.


Niet een verleden met veel beweging, maar een verleden waarin je jezelf goed voelde maakt je nu lichamelijk actief


Het was juist andersom, vertelt de figuur hierboven. Hoe beter de studiedeelnemers op hun 42ste in hun vel zaten, hoe meer ze op hun 50ste levensjaar bewogen. "Across time, good mental well-being seems to be a resource promoting engagement in physical activity", schrijven de onderzoekers.

Conclusie Interpretatie
Wij zijn zo vrij om de bevindingen van de Finnen te interpreteren op een manier die in ons straatje past. Als je mensen op een duurzame manier fysiek actiever wilt maken, moet je kiezen voor een bewegingsvorm waardoor ze zich beter gaan voelen, leiden we er uit af. Hoe beter dat lukt, hoe groter is de kans dat het bewegen beklijft.

Bron:
Applied Research in Quality of Life, 2019; DOI: 10.1007/s11482-019-09721-4.

Meer:
Sporters lossen hun problemen vaker op dan inactievelingen (8-12-2017)
Van veel bewegen (en nog drie andere dingen) word je gelukkig (26-1-2016)
Studenten die veel krachttrainen halen betere cijfers (29-10-2012)
Een chef die traint met gewichten is beter te pruimen (10-2-2012)
Krachttraining verdrijft lusteloosheid (19-10-2009)


Kennis over lichaamsbeweging maakt lichaamsbeweging gezonder

Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder

Lichaamsbeweging wordt minder gezond als je denkt dat die weinig voorstelt

Kennis over lichaamsbeweging maakt lichaamsbeweging gezonder
Mensen die veel bewegen, maar niet weten hoe gezond hun leefstijl is, krijgen een lagere bloeddruk en verliezen gewicht als ze kennis verwerven over de positieve effecten van beweging.

Het placebo-effect maakt beweging nog gezonder
Lichaamsbeweging is pyschologisch gezond. Het vermindert vermoeidheid, en beschermt tegen werkstress en burnout. Volgens Duitse psychologen worden al die effecten sterker naarmate je er meer in gelooft.

Lichaamsbeweging wordt minder gezond als je denkt dat die weinig voorstelt
Lichaamsbeweging wordt minder gezond als je vindt dat je hoeveelheid lichaamsbeweging niet zoveel voorstelt, en je leeftijdsgenoten meer bewegen en sportiever zijn dan jij.