Opgeladen: 11-9-2023
Opgeborgen in: Ongewone anabole middelen, Hesperidine, Plantenextracten
Translation: Citrus flavonoid hesperidin stops muscle breakdown due to aging (12-9-2023)

Citrusfenol hesperidine vermindert spierafbraak door veroudering

Hesperidine, een flavonoid dat in ruime hoeveelheden in sinaasappels zit, remt spierafbraak en stimuleert spieropbouw. Dat blijkt uit een Koreaanse dierstudie, uitgevoerd met oudere labmuizen.


Citrusfenol hesperidine stopt spierafbraak door veroudering


Studie
Biotechnologen van CHA University in Zuid-Korea gaven stokoude labmuizen van 2 jaar oud gedurende 8 weken elke dag hesperidine, opgelost in drinkwater.

De Koreanen dienden het flavonoid toe via de orale route. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer 40 [de laagste dosis] of 80 milligram hesperidine gekregen.

Een andere groep oudere muizen kreeg geen actieve stoffen.

Toen de 8 weken voorbij waren, bestudeerden de onderzoekers het spierweefsel van de proefdieren. Ze vergeleken het weefsel met dat van jonge muizen.

Resultaten
De oude muizen [OM] hadden minder quadriceps-[QUA] en gastrocnemius-spiermassa [GAS] dan de jonge muizen [YM]. Suppletie met hesperidine [HES] reduceerde het verschil.


Citrusfenol hesperidine stopt spierafbraak door veroudering

Citrusfenol hesperidine stopt spierafbraak door veroudering

Citrusfenol hesperidine stopt spierafbraak door veroudering


Hesperidine verminderde in de oude muizen de activiteit van ontstekingseiwitten als TNF-alpha en interleukine-1-beta en katabole signaalmoleculen als MURF1. Dat vertellen de figuren hierboven.

Tegelijkertijd verhoogde suppletie met hesperidine de activiteit van anabole signaalmoleculen, zoals p-mTOR, p-AKT, myogenine en myo-D. De figuren hieronder hebben betrekking op de quadriceps.


Citrusfenol hesperidine stopt spierafbraak door veroudering

Citrusfenol hesperidine stopt spierafbraak door veroudering


Conclusie
Gedurende de 8 weken die het experiment in beslag nam, traden bijwerkingen niet op. Daarom, en omdat hun proeven aantoonden dat hesperidine spierafbraak door veroudering afremt, concluderen de Koreanen dat hesperidine "can be used as a functional food for delaying sarcopenia in the elderly".

Hesperidine zit in sinaasappels, vooral in bloedsinaasappels. Een glas van 200 milliliter verse bloedsinaasappelsap bevat ongeveer 80 milligram hesperidine. [J Agric Food Chem. 2000 Nov;48(11):5501-6.] In een even groot glas sap van gewone sinaasappels zit 50 milligram. [J Agric Food Chem. 1994 Oct;42:(10)2183-90.] Als mensen op dezelfde manier reageren op hesperidine als muizen, dan zou je via sinaasappels toch actieve hoeveelheden hesperidine moeten binnenkrijgen.

Hmm...
Nou hebben wij, de weinig-nozele samenstellers van dit gratis webmagazijn, in het verleden best wel eens sinaasappelsap gedronken. Misschien hebben we niet goed opgelet, maar van anabole effecten hebben we weinig gemerkt.

Bron:
Cells. 2023 Aug 7;12(15):2015.

Meer:
Hesperetine, de cellulaire rejuvenator uit citrusvruchten (20-8-2022)
Nederlands onderzoek | Hesperidine verbetert sportprestaties (4-3-2021)
Een halve gram 2S-hesperidine versnelt je sprint (2-3-2021)
Supplement met hesperidin maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvaten (14-2-2015)
Hesperedin stimuleert nieuwvorming spierweefsel (19-9-2012)


Shilajit activeert biosynthese spiercollageen Versnelt Spilanthes acmella de spiergroei van bodybuilders? Maar hoe dan? Pinoresinol en vanillic acid | Eenvoudige plantenstoffen die de anabole werking van IGF-1 imiteren

Shilajit activeert biosynthese spiercollageen
Shilajit activeert in spierweefsel de activiteit van genen die spiercellen niet-samentrekkende extracellulaire eiwitten laten aanmaken.

Versnelt Spilanthes acmella de spiergroei van bodybuilders? Maar hoe dan?
Gesponsorde humane studie.

Pinoresinol en vanillic acid | Eenvoudige plantenstoffen die de anabole werking van IGF-1 imiteren
Deze stoffen interacteren met de IGF-1-receptor.