Opgeladen: 10-2-2024
Opgeborgen in: Cafeïne & koffie, Immuunsysteem, Chlorogeenzuur
Translation: How chlorogenic acid protects coffee drinkers against Covid-19 (11-2-2024)

Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19

Koffie beschermt misschien tegen het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat suggereert Brits-Amerikaanse epidemiologisch onderzoek. Als dat klopt, dan snappen we dankzij onderzoek van de China Medical University in Taiwan hoe. En welke stoffen in koffie nu precies beschermen.


Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19


Epidemiologie
In 2021 publiceerden epidemiologen van Northwestern University in de Verenigde Staten een studie naar het verband tussen voeding en de kans op Covid-19. [Nutrients. 2021 Jun 20;13(6):2114.] Dat onderzoek was gebaseerd op gegevens die waren verzameld in het Britse UK Biobank-project.

Het sterkste verband dat de Amerikanen uit de Britse data konden lospeuteren was het verband tussen koffie en de kans op ziekte. Wie dagelijks 2 koppen koffie of meer dronk, had 8-9 procent minder kans op Covid. Dat vertelt de tabel hieronder.

Klik erop voor een grotere versie.


Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19


Studie
Biologen van China Medical University in Taiwan wilden meer weten over de manier waarop koffie kan beschermen tegen het nog steeds circulerende en vrolijk verder-muterende SARS-CoV-2. Dus lieten ze proefpersonen koffie drinken, namen een beetje bloed af en experimenteerden met dat bloed.

De onderzoekers stopten zelfgemaakte virusachtige deeltjes - pseudovirussen in hun bloedmonsters. Aan de pseudovirussen hadden ze spike-eiwitten van SARS-CoV-2 vastgeplakt. Ze keken vervolgens of de pseudovirussen nepcellen konden infecteren. Die nepcellen hadden menselijke ACE-2-receptoren. Het virus gebruikte die receptor om cellen binnen te glippen. Na infectie geven de cellen licht. Hoe meer licht ze afgeven, hoe veelvuldiger ze zijn besmet.

Resultaten
De pseudovirussen konden de nepcellen minder goed infecteren als de exercitie werd uitgevoerd in het bloed van proefpersonen die 1-2 koppen koffie hadden gedronken. De figuur hieronder heeft betrekking op proeven die de onderzoekers uitvoerden met pseudovirussen waaraan ze een spike-eiwit van een vroege omicronvariant hadden vastgeschroefd.


Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19


Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19


4-6 uur nadat de proefpersonen hun koffie hadden gedronken, was de remmende werking aanwezig - maar na 24 uur niet meer. Dat vertelt de figuur hierboven.

De onderzoekers voerden hun experimenten ook uit met pseudovirussen die het spike-eiwit van andere SARS-CoV-2-virussen had gekregen. Koffie saboteerde ook die varianten. De onderzoekers deden ook proeven waarin proefpersonen koffie zonder cafeïne dronken. Ook zonder die stimulerende stof beschermde koffie.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden aan de hand van in vitro-studies dat de chlorogeenzuren in koffie de werking van het spike-eiwit van het virus saboteren. In de meeste actieve fracties die ze uit koffie konden vissen, vonden ze vooral de isochlorogeenzuren isoCGA-A, isoCGA-B en isoCGA-C.

Volgens computermodellen konden die verbindingen zich inderdaad vastplakken aan kritieke stukjes van het spike-eiwit, waardoor het ding niet meer goed werkt.


Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19

Hoe koffiedrinkers zichzelf beschermen tegen Covid-19


De onderzoekers voerden in vitro-studies uit, waarvan de resultaten suggereren dat isochlorogeenzuren de interactie afremmen van het spike-eiwit met de ACE-2-receptor en in menselijke cellen TMPRSS2 en L-cathepsine saboteren. De SARS-CoV-2-variant die op dit moment domineert, gebruikt de ACE-2-receptor en TMPRSS2 om menselijke cellen binnen te komen en L-cathepsine om zich in cellen te vermenigvuldigen.

Conclusie
"Our human trial study suggested that drinking coffee (approximately 1-2 cups per day) has a potentiated ability to suppress the infection with present SARS-CoV-2 strains", resumeren de onderzoekers.

"Based on the results, we [...] suggest a coffee-drinking plan for people to prevent infection in the post-COVID-19 era."

Bron:
Cell Biosci. 2023 Nov 14;13(1):210.

Meer:
Goede voeding beschermt 65-plusser tegen Covid-19 (17-1-2024)
Beetje lichaamsbeweging beschermt tegen Covid | Metastudie (25-8-2022)
Meer kans op corona tijdens anabolenkuur (28-5-2022)
Zonlicht beschermt tegen besmetting coronavirus (8-12-2021)
Gezondere voeding, minder Covid (16-10-2021)
Beschermen champignons mannen (en anabolengebruikers) tegen Covid? (6-10-2021)


Metastudie bevestigt bescherming quercetine tegen Covid-19 Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19 Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19

Metastudie bevestigt bescherming quercetine tegen Covid-19
Een dagelijkse dosis van 600 milligram quercetine of hoger reduceert bij Covid-19 mogelijk de kans op opname in een ziekenhuis, de noodzaak van een behandeling op de IC en overlijden.

Metastudie | Jazeker, supplementen met vitamine D beschermen bij Covid-19
Volgens deze Italiaanse metastudie reduceert vitamine D-suppletie de kans op een verblijf op de IC en de kans op sterfte met tientallen procenten.

Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19
We blijven studies lezen over mogelijke niet-medische methoden om de impact van SARS-CoV-2 zoveel mogelijk te beperken. Je weet maar nooit.