Opgeladen: 28-5-2024
Opgeborgen in: Langer leven & leefstijl, Vitamines, Vitamine D
Translation: Combination of exercise with high vitamin D levels slows down aging (29-5-2024)

Combinatie lichaamsbeweging en vitamine D vertraagt veroudering

Lichaamsbeweging vertraagt veroudering. Dat effect is groter als er ook betrekkelijk veel vitamine D in het bloed aanwezig is. Dat blijkt uit een onderzoek dat recent verscheen in Redox Biology. We kregen hem van een attente en overigens uitstekend ingevoerde lezer.


Combinatie lichaamsbeweging en vitamine D vertraagt veroudering


Studie
Chinese endocrinologen van Capital Medical University in Beijing analyseerden de gegevens van 18,738 Amerikanen die hadden meegedaan aan de National Health and Nutrition Examination Survey.

De studiedeelnemers hadden vragen beantwoord over hun bewegingspatroon, zodat de onderzoekers ze konden onderverdelen in een groep die vrijwel niet bewoog [NO PA] en een groep die wel geregeld bewoog [PA].

De onderzoekers hadden ook de beschikking over de uitkomsten van bloedonderzoek van de studiedeelnemers. De Chinezen kenden niet alleen de concentratie vitamine D in het bloed van de studiedeelnemers, maar ook negen waarden die gezamenlijk iets zeiden over iemands biologische leeftijd. Dat waren "albumin, creatinine, glucose, C-reactive protein, lymphocyte percent, mean cell volume, red blood cell distribution width, alkaline phosphatase, and white blood cell count."

Aan de hand van die negen waarden berekenden de onderzoekers de biologische leeftijd van de studiedeelnemers. Vervolgens bepaalden ze of de studiedeelnemers biologisch sneller verouderden dan normaal.

Resultaten
De combinatie van een leefstijl met lichaamsbeweging en een betrekkelijk hoge vitamine D-spiegel verlaagde de kans op voortijdige biologische veroudering met 34 procent.

De doorsnee-studiedeelnemer die bewoog en een hoge vitamine D-spiegel had, was daardoor 1.3 jaar jonger dan een doorsnee-studiedeelnemer die niet bewoog en een lage vitamine D-spiegel had.


Combinatie lichaamsbeweging en vitamine D vertraagt veroudering


Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten naar leeftijd, zagen ze dat de combinatie van fysieke activiteit en een hoge vitamine D-spiegel de biologische veroudering in alle leeftijdsgroepen vertraagde. Het effect was wel iets sterker bij studiedeelnemers die jonger waren dan 65.

Conclusie
"These findings underscore the importance of outdoor physical activity in slowing down the aging process, which may have significant public health implications", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Redox Biol. 2024 May 10:73:103188.

Meer:
Hoge vitamine D-spiegel vermindert kans overlijden hartpatiënt (31-10-2021)
Fitte honderdplusser heeft hoge vitamine D-spiegel (13-8-2016)
Metastudie: je leeft langer met een hoge vitamine D-spiegel (1-12-2014)
Hoge vitamine D-spiegel verlengt leven Nederlandse ouderen (4-11-2009)
Vitamine D verlengt je leven (12-9-2007)


Beweging als longevity drug | Meer is beter Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen) Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van...

Beweging als longevity drug | Meer is beter
Dat melden epidemiologen van de University of Cambridge in BMJ.

Wil je 12 jaar langer leven? Ga hardlopen (of joggen)
Amerikaanse onderzoekers bepaalden in een groep van vierduizend hardlopers en niet-hardlopers het tempo van moleculaire veroudering.

Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van...
Volgens wetenschappers en voorlichters zouden we allemaal minstens elke dag een half uur moeten bewegen. Die richtlijn is aan de bescheiden kant.