Opgeladen: 19-12-2023
Opgeborgen in: Magnesium, Hart & bloedvaten, Langer leven & suppletie
Translation: Survived a stroke? Make sure you get enough magnesium (20-12-2023)

Beroerte overleefd? Zorg voor voldoende magnesium

Als je een beroerte hebt overleefd, vermindert een hoge inname van magnesium - eigenlijk: een inname van magnesium die overeenkomt met de richtlijnen - je kans op overlijden. Dat magnesium mag ook uit supplementen komen.


Beroerte overleefd? Zorg voor voldoende magnesium


Studie
Onderzoekers van The First People's Hospital of Linhai in China analyseerden gegevens die in 2007-2018 waren verzameld in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey [NHANES]. De gegevens hadden betrekking op 917 Amerikanen die een beroerte hadden overleefd en waarvan de onderzoekers konden achterhalen hoeveel magnessium ze via supplementen en reguliere voedingsmiddelen hadden geconsumeerd.

De onderzoekers berekenden hoeveel magnesium per calorie de studiedeelnemers hadden binnengekregen. Vervolgens verdeelden ze studiedeelnemers in 4 even grote groepen aan de hand van hun inname van magnesium [quartiles]. Daarna bepaalden ze het verband tussen magnesiuminname en de kans op overlijden.

In de periode die de Chinezen bestudeerden, overleden 277 studiedeelnemers.

Resultaten
De studiedeelnemers in het kwartiel met de hoogste inname van magnesium [Quartile 4] consumeerden per dag voor elke 100 kcals meer dan 18.5 milligram elementair magnesium. Hun kans op overlijden was 40 procent kleiner dan die van de studiedeelnemers in het kwartiel met de laagste inname [Quartile 1]. In dat kwartiel consumeerden de deelnemers dagelijks minder dan 12 milligram magnesium per 100 kcal.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Beroerte overleefd? Zorg voor voldoende magnesium


De onderzoekers poetsten met statistiek het effect weg van factoren als "age, sex, race, education, ratio of family income to poverty, BMI, smoking, drinking, total energy intake, total PUFA intake, total fiber intake, total sodium intake, total potassium intake, total calcium intake, hypertension, diabetes, hyperlipidemia, congestive heart failure, coronary heart disease, and serum creatinine".

Volgens de EFSA hebben volwassenen dagelijks 300-350 milligram elementair magnesium nodig. Een slordige zeventig procent van de studiedeelnemers haalde dat niet.

Mechanisme
De onderzoekers denken dat na een beroerte een adequate inname van magnesium op 2 verschillende manieren kan beschermen. Magnesium kan hersencellen beschermen tegen excitoxische beschadiging, [CNS Drugs. 2001;15(12):921-30.] maar magnesium kan ook langs cardiovasculaire mechanismen actief zijn. Magnesium verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk en beschermt de vaatwanden tegen verkalking.

Supplementen
Van elke 3 studiedeelnemers gebruikte 1 supplementen met magnesium. Toen de onderzoekers alleen keken naar de inname van magnesium uit voeding, vonden ze geen significante beschermende werking meer. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de geringe inname van magnesium uit reguliere voedingsmiddelen in deze groep - lees: een voedingspatroon dat niet optimaal is.

Hoe dan ook, een puntje erbij voor de supplementenindustrie...

Bron:
Nutr J. 2023 Oct 30;22(1):54.

Meer:
Magnesium uit voedingsmiddelen en supplementen beschermt tegen aderverkalking (27-5-2018)
Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk (30-7-2016)
Magnesium beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes (10-4-2016)
Magnesiumcitraat geeft hartpatiënten meer uithoudingsvermogen (20-4-2007)


Dieet met veel magnesium verlaagt sterftekans Langer leven door meer magnesium Weinig magnesium in je bloed, eerder dood

Dieet met veel magnesium verlaagt sterftekans
Deze epidemiologische studies tonen aan dat een relatief hoge inname van magnesium de sterftekans verlaagt - en dus de levensverwachting verhoogt.

Langer leven door meer magnesium
Volgens deze epidemiologische studie vermindert magnesium de kans op sterfte door kanker en hart- en vaatziekten.

Weinig magnesium in je bloed, eerder dood
Mannen die ervoor zorgen dat hun magnesiumspiegel ergens boven het gemiddelde zit, halveren hun kans op overlijden.