Opgeladen: 23-6-2023
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijlmodificatie
Translation: Are you multimorbid? Even then, a healthy lifestyle adds years to your lifespan (24-6-2023)

Is u multimorbide? Ook dan kunt u door een gezonde leefstijl jaren langer leven

Ook als je meerdere chronische ziekten hebt en bijvoorbeeld diabeet bent maar ook kanker hebt, kan een gezonde leefstijl jaren aan je levensduur toevoegen. Vooral niet-roken en lichaamsbeweging tellen zwaar.


Is u multimorbide? Ook dan kunt u door een gezonde leefstijl jaren langer leven


Studie
Diabetologen van de University of Leicester volgden een kleine half miljoen Britten van 38-73 jaar van 2006-2010. De onderzoekers wisten hoeveel chronische aandoeningen de studiedeelnemers hadden en hoe hun manier van leven er ongeveer uitzag. Vervolgens bepaalden ze welke studiedeelnemers in overleden.

De onderzoekers konden de studiedeelnemers volgen tot 2016. In de bestudeerde periode overleden elfduizend studiedeelnemers.

Als de studie deelnemers 2 of meer chronische aandoeningen hadden - dat was voor eenvijfde van de studiedeelnemers het geval - dan beschouwden de onderzoekers ze als 'multimorbide'.

De onderzoekers keken naar 4 criteria om de leefstijl van de studiedeelnemers te typeren. Minder drinken dan 2 glazen per dag, meer bewegen dan een klein half uur per dag, niet-roken en dagelijks meer dan 5 porties van fruit of groenten eten was voldoende om op alle 4 criteria een volle okidoki te scoren.

Resultaten
Ten opzichte van een leefstijl die in alle opzichten ongezond was, reduceerden een volledig gezonde leefstijl de kans op overlijden met 55-65 procent, ongeacht of je nu multimorbide bent of niet.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Is u multimorbide? Ook dan kunt u door een gezonde leefstijl jaren langer leven


De onderzoekers konden berekenen hoeveel jaar leefstijl aan je levensverwachting toevoegt. De eerste figuur hieronder toont het effect voor de multimorbide studiedeelnemers, de tweede voor de overige individuen.

Of je nu een man of vrouw bent, en of je nu multimorbide bent of niet, op 45-jarige leeftijd kan een gezonde leefstijl 6-8 jaar aan je levensverwachting toevoegen.


Is u multimorbide? Ook dan kunt u door een gezonde leefstijl jaren langer leven


Is u multimorbide? Ook dan kunt u door een gezonde leefstijl jaren langer leven


De sterkste factor die de onderzoekers konden ontdekken, was niet-roken. Op de tweede plaats kwam lichaamsbeweging.

Bron:
PLoS Med. 2020 Sep 22;17(9):e1003332.

Meer:
Frisdrank helpt type-2-diabeet sneller naar een betere wereld (22-4-2023)
Eet gezonder, vergroot je spierkracht - en leef langer (12-12-2022)
Stadsbewoner leeft langer in een groene wijk (1-11-2022)
Twee tips voor 100-plussers die (nog) langer willen leven (19-9-2022)


Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert

Een gezonde manier van leven | Het is het totaal van factoren dat telt
Een gezonde manier van leven is niet iets wat valt of staat met één ding.

Zonlicht | In de juiste dosis een gratis medicijn voor een gezonder en langer leven
Als je sommige dermatologen mag geloven, is ultraviolet licht net zo gevaarlijk als roken. Uit de cijfers blijkt iets anders.

Een middel dat de kans op bijna alle soorten sterfte vermindert
En dat wondermiddel is lichaamsbeweging, ontdekten epidemiologen van Hallym University College of Medicine in Zuid-Korea.