Opgeladen: 19-11-2023
Opgeborgen in: Omega-3-vetzuren, Suppletie voor duursporters, Voeding voor duursporters
Translation: The more miles you run, the greater your need for omega-3 fatty acids (20-11-2023)

Hoe meer kilometers je rent, hoe groter je behoefte aan omega-3-vetzuren

Hardlopers - en waarschijnlijk ook andere duursporters - verbeteren hun gezondheid als ze dagelijks 1-2 gram omega-3-vetzuren extra binnenkrijgen. Een leefstijl met veel beweging vergroot de behoefte aan omega-3-vetzuren. Geldt dat ook voor krachtsporters?


Hoe meer kilometers je rent, hoe groter je behoefte aan omega-3-vetzuren


Studie
Sergio Davinelli, een onderzoeker van de University of Molise in Italiï, nam bloedmonsters af van 257 recreatieve hardlopers die geen supplementen met omega-3-vetzuren gebruikten. Daarin bepaalde Davinelli de concentratie omega-3- en omega-6-vetzuren.

Tegelijkertijd vroeg Davinelli aan de hardlopers hoe veel kilometers ze per week rennend aflegden.

Resultaten
Hoe meer kilometers de duursporters per week aflegden, hoe minder omega-3-vetzuren en hoe meer omega-3-vetzuren er in hun bloed zaten. Die verhouding drukken wetenschappers uit in de omega-3-index. Hoe kleiner die is, hoe geringer het aandeel van omega-3-vetzuren dat circuleert in de bloedbaan.


Hoe meer kilometers je rent, hoe groter je behoefte aan omega-3-vetzuren


In Europa is de omega-3-index ongeveer 4-6 procent, in de VS is hij lager dan 4 procent. In Japan, waar de consumptie van vis hoger is dan in het Westen, is een omega-3-index van 8-11 procent normaal. Die laatste spiegel is optimaal, vinden voedingswetenschappers. Een omega-3-index van 8-11 beschermt hersenen en hart- en bloedvaten.

Er zijn aanwijzingen dat bij sommige groepen hardlopers de kans op hartinfarcten is verhoogd. Dat geldt bijvoorbeeld voor hardlopers die eerder een hartinfarct hebben gehad en dagelijks meer dan 7 kilometer rennen. Het onderzoek van Davinelli laat misschien zien waarom.

Verklaring
Davinelli vermoedt dat de membranen van spiercellen door een leefstijl met veel lichaamsbeweging veranderen. De spiercellen nemen onverzadigde vetzuren als DHA op en stoppen die in hun membranen.

De onderzoeker baseert dat vermoeden uit een publicatie uit 2001. [J Appl Physiol (1985). 2001 Feb;90(2):670-7.] Uit die publicatie komt de figuur hieronder. Je ziet de toename van vetzuren als DHA in de spiercellen gedurende een periode van 28 dagen, waarin proefpersonen hun spieren trainden.


Hoe meer kilometers je rent, hoe groter je behoefte aan omega-3-vetzuren


Conclusie
De European Food Safety Authority (EFSA) vindt dat we dagelijks 200 milligram omega-3-vetzuren DHA en EPA moeten binnenkrijgen. Dat is te laag voor duursporters, concluderen de Italianen uit hun onderzoeksresultaten. Voor mensen die veel energie verbruiken door lichaamsbeweging - zoals hardlopers - zouden dagelijks 1-2 gram omega-3-vetzuren per dag moeten binnenkrijgen, schatten ze.

"Future studies could assess whether regular or high intake of omega-3 rich foods may be effective to counteract the effects of running and other endurance activities on polyunsaturated fatty acid status", schrijft Davinelli.

"Further large-scale cohort studies will be needed to confirm the influence of running activity on the omega-3 index and arachidonic acid/EPA ratio."

Bron:
Front Physiol. 2019 Apr 26:10:487.

Meer:
Suppletie met visolie | Zware fysiologische stress zonder krachtverlies (19-1-2022)
Supplement met omega-3-vetzuren tilt functioneren longen op een hoger plan (1-7-2021)
EPA-rijke visolie geeft voetballer meer uithoudingsvermogen (27-4-2017)
Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining (12-4-2017)
Fitter, gespierder en slanker door suppletie met visolie (10-1-2016)


Waarom je supplementen met visolie misschien beter 's morgens kunt innemen Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemen Optimale cardiovasculaire gezondheid vereist zowel omega-3-vetzuren uit planten als uit vis

Waarom je supplementen met visolie misschien beter 's morgens kunt innemen
Dat geldt ook voor het eten van voedingsmiddelen met fikse hoeveelheden DHA en EPA.

Waarom je visoliecapsules beter bij de maaltijd kunt innemen
Daardoor neemt het lichaam de vetzuren in je supplement beter op.

Optimale cardiovasculaire gezondheid vereist zowel omega-3-vetzuren uit planten als uit vis
Volgens Amerikaanse onderzoekers hebben de plantaardige omega-3-vetzuren een ander positief effect op hart en bloedvaten dan de omega-3-vetzuren uit vis. Hmmm.