Opgepoetst: 7-2-2023
Opgeladen: 2-1-2013
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker
Translation: Cabbage can help prostate cancer survival (27-1-2013)

Prostaatkanker overleven dankzij kool

Mannen met prostaatkanker hebben grotere overlevingskansen als ze geregeld kool eten. Dat lijkt uit een epidemiologisch onderzoek dat onderzoekers van Harvard School of Public Health publiceerden in de International Journal of Cancer. Volgens dat onderzoek halveren mannen met prostaatkanker die bijna elke dag kool eten de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt.


Overleef prostaatkanker met kool


Voeding & prostaatkanker
Hoe mannen eten bepaalt mee of ze vrij van prostaatkanker zullen blijven. De kans op een leven zonder prostaatkanker wordt volgens epidemiologen groter als mannen relatief veel visvetzuren en voldoende selenium binnenkrijgen, en naarmate ze vaker koolgroenten, bonen, paddenstoelen en bewerkte tomatenproducten consumeren.

Maar wat als mannen al prostaatkanker hebben? Kan voeding dan ook nog een positief effect hebben? Jazeker, zeggen epidemiologen.

Studie
In de zomer van 2012 rapporteerde de aan Harvard verbonden epidemioloog Erin Richman dat ook kool beschermt bij prostaatkanker. Richman gebruikte gegevens van 1560 mannen met een niet-gezaaide vorm van prostaatkanker, die in de periode 2004-2009 waren verzameld in de Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor-studie.

Richman beperkte zich tot het effect van groenten en fruit, en keek in hoeverre die de ontwikkeling van de ziekte konden vertragen. Daarbij kun je denken aan het remmen van het uitzaaien van de tumoren, het voorkomen dat de tumor resistent wordt voor medicijnen, maar ook het voorkomen van sterfte.

Resultaten
Uit Richmans onderzoek bleek dat fruit geen effect had op de ontwikkeling van de prostaatkanker, maar groenten wel. Binnen die categorie was er echter maar één productgroep die daadwerkelijk iets deed - en dat was kool. Tomatenproducten hadden geen effect.

De figuur hieronder vertelt je dat bij de mannen die bijna elke dag [0.92 keer per dag, om precies te zijn] kool aten de kans op het ontwikkelen van de ziekte reduceerde tot 0.41, vergeleken met mannen die bijna nooit [0.06 keer per dag] kool aten.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Overleef prostaatkanker met kool


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat glucosinolaten de werkzame stoffen in kool zijn. "Glucosinolates are hydrolyzed to form isothiocyanates and indoles, which have anti-carcinogenic effects in vitro and in vivo", schrijven ze. [Eur J Nutr. 2008 May;47 Suppl 2:73-88.] "The isothiocyanate, sulforaphane, promotes apoptosis and cell cycle arrest in prostate cancer cells." [Carcinogenesis. 2004 Jan;25(1):83-90.]

Conclusie
"These data strengthen the rationale to investigate the phytochemicals of cruciferous vegetables in men with prostate cancer, and if confirmed, provide dietary guidance for men with prostate cancer", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Int J Cancer. 2012 Jul 1;131(1):201-10.

Meer:
Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker (28-8-2020)
Intervaltraining vertraagt prostaatkanker (4-8-2017)
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)


Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans

Vetzuren in dieet zijn een factor in uitzaaiing prostaatkanker
De meeste mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Of ze daarvan last krijgen, hangt er onder meer vanaf of de kankercellen zich uitzaaien over hun lichaam.

Noten vergroten overlevingskansen bij prostaatkanker
Mannen die relatief veel noten eten krijgen net zo vaak prostaatkanker als mannen die geen noten eten. Maar als mannen eenmaal prostaatkanker hebben...

Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans
Die voorzichtige conclusie trekken onderzoekers van Tel-Aviv University uit een dierstudie die in 2012 verscheen in Clinical Nutrition.