Opgeladen: 25-1-2024
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Sint Janskruid, Plantenextracten
Translation: The unexpected antiviral effect of St. John's wort (26-1-2024)

De onvermoede antivirale werking van Sint Janskruid

Misschien beschermt Sint Janskruid niet alleen tegen somberte maar ook tegen infectie door het coronavirus. Tot die ontdekking kwamen Saudische biochemici die in vitro cellen blootstelden aan SARS-CoV-2.


De onvermoede antivirale werking van Sint Janskruid


Studie
Onderzoekers van King Abdulaziz University stelden in reageerbuizen cellen bloot aan SARS-C0V-2. Tegelijkertijd stelden ze de cellen, voor of na de blootstelling, bloot aan extracten van Sint Janskruid. De onderzoekers deden hetzelfde met extracten van echinacea, maar dat laten we in dit bericht even buiten beschouwing.

Vervolgens bepaalden de onderzoekers het effect van de extracten op de reproductie van het virus.

Resultaten
Als de onderzoekers de cellen voor of na infectie met SARS-CoV-2 blootstelden aan Sint Janskruid-extract, verminderde daardoor het aantal virusdeeltjes. Vooral blootstelling voordat de infetcie plaatsvond, leek effectief. Dat suggereert dat suppletie Sint Janskruid misschien de kans op infectie met het coronavirus kan verminderen.

Sint Janskruid werkte beter dan echinacea.


De onvermoede antivirale werking van Sint Janskruid


Mechanisme
In een andere in vitro-studie stelden de onderzoekers de coronavirussen eerst bloot aan Sint Janskruid-extract voordat de virussen de cellen konden binnendringen. Ook in die studie verminderde Sint Janskruid de replicatie van het virus.

Dat betekent dat Sint Janskruid in theorie op 3 verschillende manieren kan beschermen tegen SARS-CoV-2. Bestanddelen van Sint Janskruid remmen het virus direct, remmen het binnendringen van cellen door het virus en, als het virus eenmaal cellen heeft gepenetreerd, remt het de vermenigvuldiging van het virus.

Actieve stoffen
In Sint Janskruid zit onder meer hypericine, hyperforine, hyperoside en quercetine. [Metabolomics. 2014;10:574-88.]

Klik op de figuur voor een grotere versie.


De onvermoede antivirale werking van Sint Janskruid


Volgens in silico-studies remmen de quercetine-analogen - en dan vooral quercetine-3-o-xyloside - in Sint Janskruid het virale RdRp en virale proteases. In eerder gepubliceerd in vitro-onderzoek remt hypericine het vormen van de eiwitten van het viruskapsel.

Binnenkort meer.

Bron:
Sci Rep. 2022 Dec 15;12(1):21723.

Meer:
Metastudie bevestigt bescherming quercetine tegen Covid-19 (23-1-2024)
Suppletie met N-acetyl-D-glucosamine brengt NK-cellen in stelling tegen griepvirussen (21-1-2024)
Co-suppletie met gember + echinacea versterkt reguliere behandeling tegen Covid-19 (19-1-2024)
Goede voeding beschermt 65-plusser tegen Covid-19 (17-1-2024)
Zoveel groene thee moet je drinken om jezelf te beschermen tegen griep (15-1-2024)
Metastudie | Zink reduceert kans overlijden bij Covid-19 (31-12-2023)


Sint Janskruid maakt vetcel resistent voor insuline Bij behandeling depressie overtreft Sint Janskruid werking SSRIs Te zwaar en somber? Sint Janskruid slaat 2 vliegen in 1 klap

Sint Janskruid maakt vetcel resistent voor insuline
Mensen met diabetes-2 kunnen misschien beter geen Sint Janskruid gebruiken, maar voor fitte sporters die hun vetlagen willen reduceren is Sint Janskruid misschien weer wel interessant.

Bij behandeling depressie overtreft Sint Janskruid werking SSRIs
Bij een niet al te serieuze depressie werkt suppletie met Sint Janskruid niet zo goed als de SSRIs waar de meeste reguliere psychiaters zo tuk op zijn. Volgens een recente Chinese metastudie werkt Sint Janskruid beter.

Te zwaar en somber? Sint Janskruid slaat 2 vliegen in 1 klap
Je kent Sint Janskruid waarschijnlijk als een kruid met een milde antidepressieve werking, maar volgens onderzoekers van Banaras Hindu University in India heeft Sint Janskruid nog meer toepassingen.