Opgeladen: 25-11-2023
Opgeborgen in: Pijnbestrijding, Vitamines, Vitamine C
Translation: Significantly less pain after surgery due to vitamin C supplementation (26-11-2023)

Fors minder pijn na operatie door supplement met vitamine C

Suppletie met een fikse dosis vitamine C vermindert de pijn die patiënten ervaren na een chirurgische ingreep. Een eenmalige inname van 2 gram reduceert de behoefte aan morfine al met bijna dertig procent.


Fors minder pijn na operatie door supplement met vitamine C


Studie
In 2012 publiceerden artsen van de American University of Beirut Medical Center een trial, waaraan aan 80 patiënten als proefpersoon meewerkten. De artsen verwijderden de galblaas van de patiënten. De helft van hen kreeg een uur voor de operatie 2 gram vitamine C in de vorm van een bruistabletten. De tabletten waren uiteraard opgelost in water.

De andere helft van de proefpersonen kreeg bruistabletten zonder actieve stoffen.

Na de operatie konden de proefpersonen via een morfinepomp zelf bepalen hoeveel morfine ze nodig hadden om de pijn te bestrijden. De artsen hielden bij hoeveel morfine de proefpersonen gebruikten.

Resultaten
In de eerste 24 uur na de operatie had de gemiddelde proefpersoon in de controlegroep behoefte aan 22.8 milligram morfine. Bij de de gemiddelde proefpersoon in de vitamine C-groep was dat 16.2 milligram.


Fors minder pijn na operatie door supplement met vitamine C


Fors minder pijn na operatie door supplement met vitamine C


Mechanisme
Bij sommige pijnprocessen spelen vrije radicalen een rol van betekenis, weten de onderzoekers na raadpleging van de wetenschappelijke literatuur. [Neuro Endocrinol Lett. 2003 Oct;24(5):304-9.] Vitamine C zou door zijn antioxidante werking pijn kunnen verminderen.

Daarnaast is vitamine C betrokken bij het functioneren van het enzym dopamine bèta-hydroxylase, dat nodig is voor de biosynthese van nor-adrenaline. Een verhoogde activiteit van die neurotransmitter zou de gevoeligheid voor pijn kunnen verminderen.

Bron:
Can J Anaesth. 2012 Jun;59(6):538-43.

Meer:
Vitamine C behoedt kniegewricht voor slijtage (13-8-2023)
Vitamine C helpt galstenen voorkomen (8-1-2023)
Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer (6-12-2022)
Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C (23-3-2022)


Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf PEA tegen chronische pijn | Metastudie Alpha-Lipoic Acid reduceert pijn zonder oorzaak

Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf
Sporters die hun pijngrens willen verleggen hebben een haat-liefde-verhouding met pijnstillers. Ze werken, maar ze maken ook suf en verminderen de reactiesnelheid.

PEA tegen chronische pijn | Metastudie
De natuurlijke pijnstiller palmitoyl-ethanolamide, kortweg PEA, ligt in de schappen van elke vitamineshop en bijna elke drogist.

Alpha-Lipoic Acid reduceert pijn zonder oorzaak
Een supplement met alpha-lipoic acid reduceert pijnklachten waarvoor artsen geen verklaring hebben.