Is fructosyl-leucine de testosteronverhoger in vlierbes?
Extracten van vlierbessen verhogen volgens een dierstudie die verscheen in Nutrients misschien de testosteronspiegel van mannen van middelbare leeftijd. Als mensen net zo goed op vlierbessen reageren als labratten, zou een theelepel extract per dag al effect moeten sorteren.
Studie
Zuid-Koreaanse onderzoekers, verbonden aan de longevity nutraceuticals-producent Kosabio, gaven verschillende groepen mannelijke labratten van middelbare leeftijd gedurende 12 weken dagelijks een specifieke dosis van een gevriesdroogd extract van vlierbessen. De onderzoekers beschrijven hun labratten als old. Waarom ze dat doen, is ons een raadsel.
De Koreanen gebruikten een extract op waterbasis dat ze KSB191 noemen. Details over de productie van dat extract vind je hier.
Resultaten
De hoogste en de op 1-na-hoogste dosis extract die de Koreanen aan hun ratten gaven, verhoogde de concentratie testosteron en vrij testosteron in het bloed van de ratten.
Het humane equivalent van de op 1 na hoogste dosis is ongeveer 2400 milligram per dag. Dat is een theelepeltje. Het humane equivalent van de hoogste dosis is ongeveer 3200 milligram per dag.
De onderzoekers vonden geen effect van suppletie op de stuurhormonen LH, FSH en GnRH. Ze vonden ook geen effect op leverenzymen, wat zo ongeveer wil zeggen dat het extract niet schadelijks was op de lever. Ook de prostaat van de proefdieren groeide niet.
Mechanisme
Suppletie met het extract van vlierbessen verminderde in de testes aanmaak van aromatase en 5-alpha-reductase. Dat suggereert dat stoffen in vlierbessen de omzetting van testosteron in respectievelijk estradiol en DHT verminderen.
Bovendien verhoogde het extract in de testes juist enzymen die betrokken zijn de omzetting van cholesterol in testosteron, zoals 3-bèta-HSD, 17-bèta-HSD en Cyp-17a1.
Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.
Fructosyl-leucine
Je ziet de actieve stoffen in KSB191 hierboven. De onderzoekers vermoeden dat de verhoging van de spiegel van testosteron het werk is van stof 2 of N-(1-Deoxy-D-fructos-1-yl)-L-leucine. Wij noemen hem gemakshalve fructosyl-leucine. Dat baseren ze op een in vitro-onderzoek dat eerder in 2024 verscheen in PLoS One.
Conclusie
De onderzoekers hopen dat suppletie met KSB191 of fructosyl-leucine een alternatief is voor testosterontherapie.
"These results suggest that KSB191 plays a critical role in maintaining mitochondrial function in Leydig cells, protecting cells from various types of damage, ultimately alleviating symptoms associated with testosterone deficiency syndrome", schrijven ze.
"Consequently, KSB191 is a potential novel functional material that can treat testosterone deficiency syndrome, improve men's health, and restore masculinity through age-defying vitality and youthfulness."
Bron:
Nutrients 2024, 16(23), 4169.
Meer:
Griep sneller over door suppletie met vlierbessen 16-10-2024)
Van elke 10 supplementen met vlierbes deugt er eentje niet (30-3-2021)
Op deze twee manieren beschermen vlierbessen tegen griepvirussen (27-5-2019)
Vlierbessen helpen tegen verkoudheid (19-8-2018)
Vlierbessen-extract imiteert werking insuline (6-5-2007)
|