Opgeladen: 3-10-2023
Opgeborgen in: Noten, Hart & bloedvaten
Translation: Including walnuts in your diet lowers blood pressure (4-10-2023)

Inpassen van walnoten in dieet verlaagt bloeddruk

Als je elke dag 1-2 handjes met walnoten eet, zakt je systolische bloeddruk - dat is de bloeddruk tijdens de hartslag - met bijna 5 punten. Als je medicijnen gebruikt om je bloeddruk laag te houden, vermindert daardoor de kans dat je cardioloog de dosering omhoog schroeft.


Inpassen van walnoten in dieet verlaagt bloeddruk


Studie
Onderzoekers van het Spaanse Instituto de Salud Carlos III analyseerden gegevens die zijn verzameld in de Spaans-Amerikaanse Walnuts and Healthy Aging-studie. In die studie, die 2 jaar duurde, veranderde een groep van 116 mensen van 63-79 jaar hun voedingspatroon door het inpassen van 1-2 handjes walnoten per dag - op zo'n manier dat hun inname van macronutriënten en energie daardoor niet wezenlijk veranderde. Een controlegroep van 120 vergelijkbare mensen deed dat niet.

60 procent van de proefpersonen had, bij de aanvang van de studie, een mild verhoogde bloeddruk. Een aantal van hen gebruikte bloeddrukverlagende medicijnen.

Resultaten
Het inpassen van walnoten in het voedingspatroon verlaagde de systolische bloeddruk met 4.6 punten. In de walnotengroep was ook de diastolische bloeddruk lager dan in de controlegroep, maar dat verschil was niet significant.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Inpassen van walnoten in dieet verlaagt bloeddruk


Inpassen van walnoten in dieet verlaagt bloeddruk


Van de proefpersonen die walnoten aten, moesten er 7 meer medicijnen gaan gebruiken om de bloeddruk onder controle te houden. In de controlegroep waren dat er 16. Dit verschil was statistisch significant.

Conclusie
"That regular consumption of a single whole food appears to be a useful adjunct to dietary and pharmacological approaches for improving the control of high blood pressure has public health implications", resumeren de onderzoekers. "It might help reduce the burden and side-effects of pharmacological treatment of mild hypertension."

Nu is een afname van de systole met 4.6 punten natuurlijk mooi meegenomen. Maar deze webstek heeft wel eens geschreven over natuurlijke methoden met een sterker effect op de bloeddruk. Suppletie met selderijzaad, bijvoorbeeld. Of lichaamsbeweging. Of rode bietensap.

Bron:
Hypertension. 2019 May;73(5):1049-57.

Meer:
Door remmen van ontstekingen zijn noten goed voor hart en bloedvaten (11-7-2021)
Vetten uit olijfolie en noten beschermen en verjongen bloedvaten (9-5-2018)
Positieve cardiovasculaire effecten handjevol paranoten houden maand aan (21-2-2017)
Walnoten maken slecht cholesterol ongevaarlijk (8-5-2014)


Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline Arginine, een bloeddrukverlager die niet discrimineert Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk

Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline
Oesterzwammen zijn bloeddrukverlagers en insulineversterkers.

Arginine, een bloeddrukverlager die niet discrimineert
Voor een supplement dat je in elke winkelstraat kunt kopen, is het effect verrassend groot. Metastudie.

Acetylcholine in aubergine verlaagt bloeddruk
Aubergines zijn nog beter voor hart en bloedvaten dan we op basis van dierstudies al vermoedden.