Opgeladen: 8-11-2023
Opgeborgen in: Psychologie, Langer leven, Psychologie & langer leven
Translation: Full-time job + stress = accelerated aging (9-11-2023)

Volledige baan + stress = sneller verouderen

De combinatie van een volledige baan en veel stress is zo ongezond dat je er waarschijnlijk sneller door veroudert. Dat suggereert een Amerikaans onderzoek waaraan enkele honderden vrouwen hebben meegewerkt.


Volledige baan + stress = sneller verouderen


Studie
In 2011 publiceerden epidemiologen van het National Institutes of Health - zeg maar: de Amerikaanse tegenhanger van het Nederlandse RIVM - een onderzoek waaraan 608 vrouwen van 35-74 jaar meewerkten.

Aan de hand van vragenlijsten bepaalden de onderzoekers hoe stressvol de vrouwen hun leven vonden en keken tegelijkertijd hoeveel stresshormoin het bloed van de vrouwen aanwezig was. De onderzoekers bepaalden bovendien de lengte van hun telomeren in de cellen van de vrouwen.

Telomeren worden korter tijdens het verouderingsproces. Hoe sneller dat gaat, hoe sneller het verouderingsproces verloopt.

Resultaten
Als de studiedeelnemers een volledige baan hadden, hun leven als stressvol beschouwden en ook nog eens veel van het stress- en pephormoon adrenaline [epinephrine] in hun bloed hadden, waren hun telomeren significant korter dan bij de overige proefpersonen. Het verband bleef overeind nadat de onderzoekers, voor zover ze dat konden, andere leefstijlfactoren hadden weggefilterd.


Volledige baan + stress = sneller verouderen


De onderzoekers keken ook naar een ander stresshormoon, cortisol. Ze vonden geen verband.

Stress verminderen
Dat chronische stress ongezond is, is oud nieuws. Dat chronische stress de telomeerlengte kan reduceren is dat ook. Gelukkig kan het gezonder maken van een leefstijl - zoals het reduceren van stress - op korte termijn de activiteit van het enzym telomerase vergroten. Telomerase maakt telomeren langer.

In 2011 toonden Amerikaanse artsen aan dat een verbetering van leefstijl binnen 3 maanden bij mannen met prostaatkanker de activiteit van telomerase opschroefde. [Lancet Oncol. 2008 Nov;9(11):1048-57.] Vijf jaar later waren ook de telomeren van de mannen langer geworden ten opzichte van proefpersonen die hun leefstijl niet hadden veranderd. [Lancet Oncol. 2013 Oct;14(11):1112-20.]

Bron:
Occup Environ Med. 2011 Aug;68(8):582-9.

Meer:
Hoe chronische stress je leven verkort (24-6-2018)
Hoe stress kanker in de hand werkt (23-6-2017)
Meer stress, minder longevity-hormoon (26-9-2015)
Stress verkort het leven op moleculair niveau (15-10-2009)


Visolie dempt mentale stress Vitamine B vermindert stress | Metastudie Half uur mediteren per dag beschermt tegen burnout

Visolie dempt mentale stress
Visolie vermindert examenstress. Kleine humane interventiestudie.

Vitamine B vermindert stress | Metastudie
Volgens de supplementenindustrie zijn supplementen met B-vitamines nuttig tijdens perioden van psychologische stress. Klopt, ontdekten Australische onderzoekers.

Half uur mediteren per dag beschermt tegen burnout
Onderzoekers van Kaiser Permanente Northwest experimenteerden met leraren.