|
Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?
Gisteren schreven we een stukje over de wonderlijke eigenschappen van poeder van gedroogde Agaricus bisporus-paddenstoelen. Van ordinaire champignons dus. 8 theelepels van dat poeder verbeterden de glucosehuishouding van type-2-diabeten en leken ook nog hun vetmassa te verminderen. Zou je datzelfde effect ook kunnen bewerkstelligen als je verse champignons van de groentenboer eet?
Niet zeker
De reden van onze onzekerheid is dat door het drogen van paddenstoelen in de regel de biobeschikbaarheid van actieve stoffen toeneemt en tegelijkertijd toxische verbindingen worden afgebroken. Maar de auteurs van de studie waarop we ons gisteren baseerden, denken dat bèta-glucanen de werkzame stoffen in champignons zijn. Die zitten net zo goed in gedroogde als in verse champignons.
Je hebt grofweg 10 gram champignons nodig om 1 gram gedroogd champignonpoeder te maken. De auteurs van de trials waarover we gisteren schreven gaven hun proefpersonen dagelijks 16 gram poeder. Dat zou dus neerkomen op 160 gram verse champignons.
Je kunt paddenstoelen beter bakken of koken voordat je ze eet. Verse paddenstoelen bevatten toxische stoffen, maar die ontleden door zowel drogen als verhitten. Op de concentratie bèta-glucanen heeft verhitting weinig invloed.
Andere bèta-glucanen
Andere paddenstoelen
De Duitsers vonden ongeveer 10 gram bèta-glucanen in een ons Agaricus bisporus. In shiitake [Lentinula edodes] en oesterzwammen [Pleurotus ostreatus] vonden de Duitsers een slordige twee keer meer bèta-glucanen dan in Agaricus bisporus.
Neem je gedroogd poeder van die paddenstoelen, dan heb je ongeveer 8 gram per dag nodig om je insulinehuishouding te verbeteren. Neem je verse paddenstoelen, dan hebben we het dus over 80 gram per dag.
Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.
Een nog betere bron dan oesterzwam en shiitake is elfenbankje, Turkey tail of Trametes versicolor. Die paddenstoel bevat 6 keer meer bèta-glucanen dan Agaricus bisporus.
Een groot minpunt van Trametes versicolor is de smaak. Met een beetje culinaire ervaring en enthousiasme kun je in je keuken met Agaricus bisporus, shiitake en oesterzwam prima uit de voeten. Maar als je goed smakende maaltijden kunt maken met Trametes versicolor, dan moet je heel, heel goed kunnen koken.
Gelukkig zijn er supplementen.
Bron: Meer:
|
|