Opgeladen: 17-11-2023
Opgeborgen in: Creatine, Immuunsysteem
Translation: Creatine accelerates recovery from long Covid (18-11-2023)

Creatine versnelt herstel long Covid

Als je overdreven langzaam herstelt van Covid-19, heb je misschien long Covid. Een kleine humane studie van Servische makelij suggereert dat suppletie met 4 gram creatine per dag het proces van genezing kan versnellen.


Paar gram creatine per dag versnelt herstel long Covid


Studie
Servische wetenschappers, verbonden aan de University of Novi Sad, rapporteerden ze eerder in 2023 dat ze in de spieren en hersenen van mensen met long Covid minder creatine hadden gevonden. [J Postgrad Med. 2023 Jul-Sep;69(3):162-3.] De figuur die je hieronder ziet, komt uit die publicatie.

Op basis van die onderzoeksuitkomsten vroegen de onderzoekers zich af wat er gebeurt als mensen met long Covid creatine geeft. In het onderzoek waarover dit webbericht gaat, probeerden de Serviërs die vraag te beantwoorden.


Paar gram creatine per dag versnelt herstel long Covid


De onderzoekers experimenteerden met 12 proefpersonen van 18-65 jaar, die de afgelopen drie maanden Covid-19 hadden gehad, maar nu nog steeds last van minstens restverschijnselen zoals ademhalingsproblemen, verlies van reuk en smaak, pijn in borst, hoofdpijn of concentratieproblemen.

De helft van de proefpersonen kreeg gedurende 6 maanden elke dag 4 gram creatine. De onderzoekers gebruikten Creavitalis, een product van Alzchem. Creavitalis is creatinemonohydraat dat is geproduceerd op basis van uitsluitend plantaardige grondstoffen. [alzchem.com] De andere helft slikte een placebo.

Resultaten
In de groep die creatine gebruikte, was sprake van een statistisch significante afname van long Covid-symptomen als de afwezigheid van smaak en reuk, ademhalingsproblemen, pijn in de borst [pijn in de longen, om het preciezer te zeggen], pijntjes in het lichaam, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Dat vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Paar gram creatine per dag versnelt herstel long Covid


De figuur hieronder geeft je een idee van de omvang van de positieve effecten van creatine. Als de d groter is dan 0.8, is het effect van suppletie volgens de onderzoekers large.

De figuur is onvolledig. Klik erop voor een volledige versie.


Paar gram creatine per dag versnelt herstel long Covid


Conclusie
"Taking creatine for 6 months appears to improve tissue bioenergetics and attenuate clinical features of post-COVID-19 fatigue syndrome, possibly due to its energy-replenishing and neuroprotective activity", resumeren de onderzoekers.

"Endorsing creatine might be thus of great importance in tackling highly prevalent post-viral fatigue syndrome after COVID-19 pandemics; additional studies are warranted to confirm our findings in various post-COVID-19 cohorts."

Bron:
Food Sci Nutr. 2023 Sep 20;11(11):6899-906.

Meer:
Minder kans op nasleep Covid-19 door visolie (9-10-2023)
Gember versnelt herstel Covid-19 met dertig procent (25-6-2023)
Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij Covid-19 (19-3-2023)
Covid-patiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)


Een beter geheugen door creatine Immuunsysteem beter bestand tegen infectie door suppletie met creatine Creatine maakt behandeling depressie effectiever

Een beter geheugen door creatine
Konstantinos Prokopidis publiceerde in Nutrition Reviews een metastudie waarin hij de uitkomsten van 10 trials samenvoegde en opnieuw analyseerde.

Immuunsysteem beter bestand tegen infectie door suppletie met creatine
Neutrofielen zijn de stoottroepen van het immuunsysteem. Zij schakelen pathogenen zoals virussen, bacteriën en kleine parasieten uit door processen als phagocytose en netose.

Creatine maakt behandeling depressie effectiever
Dat blijkt uit een humane studie die is verschenen in de American Journal of Psychiatry.