Opgeladen: 8-7-2024
Opgeborgen in: Depressie
Translation: These fruits help prevent depression (9-7-2024)

Deze soorten fruit helpen depressie voorkomen - en deze niet

Een hoge inname van fruit van - pak hem beet: 380 gram per dag - vermindert misschien de kans op depressie. Maar volgens een epidemiologische studie die is verschenen in de Journal of Nutrition, Health and Aging beschermen niet alle soorten fruit even goed.


Deze soorten fruit helpen depressie voorkomen


Studie
Epidemiologen van de National University of Singapore analyseerden de gegevens van 13,738 volwassenen die hadden meegewerkt aan de Singapore Chinese Health Study (SCHS). Toen de SCHS in 1993-1998 begon, waren de studiedeelnemers 45-74 jaar. Ze vulden vragenlijsten in, aan de hand waarvan de onderzoekers een beeld kregen van hun voedingspatroon.

De onderzoekers volgden de studiedeelnemers tot 2014-2016. Ze hadden de doorsnee-studiedeelnemer dus bijna twintig jaar in beeld.

Aan het einde van de studie bepaalden de onderzoekers welke studiedeelnemers aan de hand van hun scores op de Geriatric Depression Scale depressief waren. Dat waren er 1380.

Resultaten
De groep met de hoogste inname van groenten en fruit - de totale inname zat boven de halve kilo per dag - had 30 procent minder kans op depressie dan de groep met de laagste inname - met een totale inname van ongeveer 150 gram groenten en fruit per dag. De onderzoekers hadden de invloed van andere leefstijlfactoren naar beste kunnen weggepoetst.

Dat vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Deze soorten fruit helpen depressie voorkomen


Toen de onderzoekers apart keken naar groenten en fruit, vonden ze alleen een statistisch significant verband tussen fruit en depressie en niet tussen groenten en depressie.

Vervolgens keken de onderzoekers of een verband konden vinden tussen specifieke soorten fruit en depressie. Ze ontdekten dat een relatief hoge inname van sinaasappels, mandarijnen, bananen, papaya en watermeloen de kans op depressie leek te verlagen, terwijl andere fruitsoorten geen invloed op depressie leken te hebben.


Deze soorten fruit helpen depressie voorkomen


Mechanisme
De onderzoekers speculeren dat sinaasappels, mandarijnen, papaya en watermeloen goede voedingsbronnen van vitamine C zijn. Trials hebben het antidepressieve effect van vitamine C aangetoond.

Bananen zijn geen goede bron van vitamine C, schrijven de onderzoekers. In een banaan zit nog geen 10 milligram van die vitamine. Bananen zijn, vergeleken met andere soorten fruit, weer wel een goede bron van tryptofaan. In een banaan zit 12-15 milligram tryptofaan. Het lichaam maakt serotonine, een neurotransmitter die het humeur verbetert, van tryptofaan.

Wij hebben moeite met die theorie. De hoeveelheid tryptofaan die bananen toevoegen aan een voedingspatroon is bescheiden. In een portie tahu, vlees of kip zit al snel 250-300 milligam tryptofaan.


Deze soorten fruit helpen depressie voorkomen


Bron:
J Nutr Health Aging. 2024 Jun;28(6):100275.

Meer:
Elke dag een paar noten, minder kans op depressie (25-8-2023)
Eetbare paddenstoelen beschermen tegen depressie (3-1-2023)
Je voelt je beter als je deze voedingsmiddelen dagelijks eet (15-12-2022)
Hoe flavonoïden en carotenoïden in voeding beschermen tegen depressie (3-1-2022)
Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva (27-4-2020)
Gezond voedingspatroon beschermt tegen depressie (4-3-2019)


Is de antidepressieve werking van lichaamsbeweging superieur aan die van farmacologische antidepressiva? Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken

Is de antidepressieve werking van lichaamsbeweging superieur aan die van farmacologische antidepressiva?
Op de wat langere termijn wel. Trial.

Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken
Zonlicht verhoogt de concentratie BDNF in het bloed.

Milde depressie verdwijnt na visoliekuur van drie weken
Tot die slotsom komen Amerikaanse psychiaters in een kleine studie, die is verschenen in Psychiatry Research.