Opgeladen: 3-1-2023
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Ergothioneïne, Depressie
Translation: Edible mushrooms protect against depression (4-1-2023)

Eetbare paddenstoelen beschermen tegen depressie

In eetbare paddenstoelen als champignons en oesterzwammen zitten stoffen die hersencellen beschermen. Eentje daarvan is ergothioneïne. Je zou daarom kunnen theoretiseren dat mensen die geregeld paddenstoelen eten minder vaak depressies ontwikkelen. Volgens een epidemiologisch onderzoek dat verscheen in Scientific Reports is dat inderdaad het geval.


Eetbare paddenstoelen beschermen tegen depressie


Studie
Onderzoekers van Sungkyunkwan University School of Medicine bepaalden tussen 2011 en 2012 van 87822 Koreanen de consumptie van paddenstoelen. Vervolgens volgden de onderzoekers de studiedeelnemers tot 2018 en registreerden wie van hen in die periode symptomen van depressie vertoonde.

Met statistische technieken poetsten de onderzoekers het effect van factoren als leeftijd, geslacht, gewicht, alcoholgebruik, bloeddruk, roken, partnerrelatie, opleiding en calorische inname.

Resultaten
Een portie eetbare paddenstoelen is ongeveer 30 gram. Vergeleken met de studiedeelnemers die nooit of zelfden paddenstoelen aten, hadden de studiedeelnemers die maandelijks of wekelijks paddenstoelen consumeerden 8-14 procent minder kans op depressie.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Eetbare paddenstoelen beschermen tegen depressie


Eetbare paddenstoelen beschermen tegen depressie


De studiedeelnemers die überhaupt paddenstoelen aten hadden minder kans op depressie, maar de Koreanen konden niet een kwantitatief verband vinden tussen het aantal keren dat iemand paddenstoelen at en de kans op depressie. Vaker paddenstoelen op het menu betekende niet een significant lagere kans.

De uitzondering op die regel waren vrouwen die ouder waren dan 40. Bij hen correleerde een hogere frequentie van het eten van paddenstoelen wel met een grotere afname van de kans op depressie.

Bron:
Sci Rep. 2022 Dec 19;12(1):21914.

Meer:
Je voelt je beter als je deze voedingsmiddelen dagelijks eet (15-12-2022)
Melk misschien risicofactor voor depressie, yoghurt en kefir juist niet (22-8-2022)
Hoe flavonoïden en carotenoïden in voeding beschermen tegen depressie (3-1-2022)
Groenten en fruit zijn natuurlijke antidepressiva (27-4-2020)


Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten Is de antidepressieve werking van lichaamsbeweging superieur aan die van farmacologische antidepressiva? Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken

Waarom wandelen een beter antidepressivum is dan sprinten
Lichaamsbeweging is een probaat middel tegen depressiviteit, maar niet alle vormen van lichaamsbeweging zijn even geschikt om depressie te bestrijden.

Is de antidepressieve werking van lichaamsbeweging superieur aan die van farmacologische antidepressiva?
Op de langere termijn wel.

Dossier BDNF | Hoe zomer en zonlicht je slimmer (en vrolijker) maken
Een Nederlandse studie suggereert dat zonlicht beschermt tegen depressie, angst en dementie. Zonlicht verhoogt de concentratie BDNF in het bloed.