Opgeladen: 4-2-2024
Opgeborgen in: Curcumine, Immuunsysteem, Vitamine C, Vitamine D, Vitamines, Voetbal
Translation: Shot with turmeric and vitamins reduces the number of sick days of professional athletes (5-2-2024)

Shot met kurkuma en vitamines reduceert aantal ziekdagen topsporters

Het aantal dagen dat topsporters met een loopneus, nare hoest of al te ontspannen darmen ziek thuis zitten en niet kunnen trainen, bepaalt mee of ze winnen of verliezen. Dat aantal ziekdagen vermindert volgens een humaan onderzoek drastisch als die topsporters elke dag een shot met kurkuma, vitamine C en vitamine D.


Shot met kurkuma en vitamines reduceert aantal ziekdagen van topsporters


Studie
Fysiologen van Nottingham Trent University gaven 23 professionele voetbalspelers gedurende 16 weken elke dag een flesje met een shot op basis van kurkuma. Elk flesje bevatte 17.5 gram extract van kurkumawortel, goed voor 700 milligram curcumine.

Het flesje bevatte ook 200 milligram zwarte peper. Dat leverde weer 10 milligram piperine, een stof die de opname van curcumine vergroot. Daarnaast zat er in elk flesje 1000 milligram vitamine C en 3000 IE vitamine D3 - dat is 75 microgram vitamine D3.

De onderzoekers gebruiken Immune Support Vitamin C + D, een product van The Turmeric. [theturmeric.co] Je ziet het hieronder. The Turmeric leverde de supplementen gratis, maar betaalde de studie niet. Dat deed de universiteit van de onderzoekers.


Shot met kurkuma en vitamines reduceert aantal ziekdagen van topsporters


Tijdens de suppletieperiode hielden de onderzoekers bij of de voetbalspelers verkouden of grieperig waren. Ze hielden ook bij of de spelers buikklachten hadden.

De onderzoekers vergeleken de uitkomsten met een periode van 3 weken die aan de suppletieperiode vooraf ging en waarin de spelers geen supplement kregen.

Er was dus geen placebogroep.

Resultaten
Tijdens de suppletie was het aantal dagen met symptomen van verkoudheid of griep [URS] een factor 3 geringer dan voor de suppletieperiode. Dat verschil was statistisch significant.


Shot met kurkuma en vitamines reduceert aantal ziekdagen van topsporters

Shot met kurkuma en vitamines reduceert aantal ziekdagen van topsporters


Toen de suppletie was begonnen, hadden de voetbalspelers ongeveer een factor 2.5 minder vaak last van gastro-intestinal symptoms dan voordat de suppletie begon.

Intensieve training trekt een wissel op de dunne darm. Dat zie je in het bloed aan de concentrtaie van het enzym intestinal fatty-acid binding protein [I-FABP]. Hoe hoger die concentratie, hoe groter de klap die de darmen hebben moeten incasseren. De figuur hieronder suggereert dat suppletie de impact van trainingen verminderde.


Shot met kurkuma en vitamines reduceert aantal ziekdagen van topsporters


Conclusie
"These findings suggest that a combined turmeric root, vitamin C, and vitamin D supplement may be an effective way to reduce illness occurrence in elite male footballers", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2024 Jan 12;16(2):243

Meer:
Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij (20-9-2018)
Tijdens zware fysieke inspanning versterkt Chlorella het immuunsysteem (19-9-2017)
Immuunsysteem sporters en bankzitters sterker door schaaltje bosbessen per dag (1-8-2017)
Immuunsysteem krachtsporters blijft op peil door cystine en theanine (23-6-2010)


Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond Sporters minder vaak ziek door cursus 'Omgaan Met Stress' Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid

Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond
Marathonlopers kunnen voorkomen dat ze na een wedstrijd ziek worden als ervoor zorgen dat ze dagelijks 326 milligram gallic acid-analogen binnenkrijgen.

Sporters minder vaak ziek door cursus 'Omgaan Met Stress'
Een korte training die sporters leert omgaan met psychologische stress vermindert het aantal dagen dat zwaar-trainende sporters ziek zijn.

Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid
Mannen en vrouwen die goed slapen worden, na blootstelling aan een verkoudheidsvirus, drie tot zes keer minder vaak verkouden dan mannen en vrouwen met slaapproblemen.