Opgeladen: 27-11-2023
Opgeborgen in: Lever, Vitamines, Vitamine E
Translation: Supplement with vitamin E supports the non-alcoholic fatty liver (28-11-2023)

Supplement met vitamine E ontlast de vervette lever

Suppletie met een fikse dosis vitamine E verbetert de gezondheid van de lever bij niet-alcoholische leververvetting. Dat blijkt uit een Griekse metastudie, die augustus 2023 verscheen in Nutrients.


Supplement met vitamine E ontlast de vervette lever


Studie
Griekse epidemiologen, verbonden aan de National and Kapodistrian University of Athens, verzamelden 12 eerder gepubliceerde trials waarin leverartsen patiënten met een vervette lever - met Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, om precies te zijn - behandelden met vitamine E.

De artsen bepaalden vervolgens het effect van de suppletie aan de hand van de concentratie ALT en AST in het bloed van de proefpersonen. Hoe hoger die concentratie, hoe serieuzer de leveraandoening.

De dosis was 400 IE vitamine E per dag of hoger. 400 IE vitamine E komt neer op 267 milligram per dag. Meer gegevens over de gebruikte dosering en vormen van vitamine E vind je in de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Supplement met vitamine E ontlast de vervette lever


Resultaten
Suppletie met vitamine E verlaagde de concentratie ALT en AST in het bloed met respectievelijk ongeveer 7 en 5 punten.

In sommige studies bestudeerden de onderzoekers het effect van suppletie met vitamine E in samenhang met een verbetering van de leefstijl. Zoals je ziet verlaagde vitamine E de leverwaarden zowel in combinatie met een verbetering van de leefstijl als zonder leefstijlmodificatie.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Supplement met vitamine E ontlast de vervette lever

Supplement met vitamine E ontlast de vervette lever


Conclusie
"Further clinical trials of higher internal validity investigating the optimal dose, the synthetic form of the vitamin, and the duration of therapy together with recording potential adverse effects are needed", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutrients. 2023 Aug 25;15(17):3733.

Meer:
Leverwaarden verhoogd? Misschien helpt curcumine (21-11-2023)
Wortels, sla, koolgroenten | Deze groenten beschermen je lever (1-9-2023)
Zwaarlijvig en ook nog een vervette lever? Deze dosis myo-inositol maakt je gezonder (26-2-2023)
Grape Seed Extract beschermt lever tegen vervetting (18-10-2022)
Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger? (11-4-2021)
Supplement beschermt de lever van anabolengebruikers (29-9-2007)


Meer vitamine E, minder dementie Meer vitamine E, minder kans op galstenen Alpha-Lipoic Acid reduceert pijn zonder oorzaak

Meer vitamine E, minder dementie
Epidemiologen van Gansu Provincial Hospital in China verzamelden 15 eerder gepubliceerde studies waarin onderzoekers hadden gekeken naar de inname van vitamine D en de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer.

Meer vitamine E, minder kans op galstenen
Epidemiologen van de universiteit van Kiel bestudeerden een groep van 582 al wat oudere inwoners van de regio rond Kiel.

Hoe suppletie met vitamine E een tekort aan vitamine E in de hand kan werken
Het probleem met vitamine E-suppletie in forse doses is dat er a. meerdere vormen van vitamine E zijn, b. supplementen meestal slechts een specifieke vorm van vitamine E bevatten en c. die specifieke vorm andere vitamine E-varianten verdringt.