31.05.2013

Meer bewegen verbetert levenskwaliteit op alle fronten

Als inactieve mensen meer gaan bewegen neemt de kwaliteit van hun leven toe, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat blijkt uit een experiment dat onderzoekers van Pennington Biomedical Research Center publiceerden in Archives of Internal Medicine. Beweging is een medicijn met een buitengewoon breed spectrum - en bovendien een medicijn dat je niet snel zult overdoseren.

Bewegen als medicijn
Beweging helpt zo ongeveer tegen alles - tegen hart- en vaatziekten, tegen depressie, tegen botontkalking en zelfs tegen kanker. Alles iedereen elke dag zestig minuten lichamelijk actief zou zijn, dan waren de stijgende kosten niet meer het belangrijkste probleem van de gezondheidszorg. In plaats daarvan zouden de media ons lastigvallen met berichten over de stijgende werkloosheid onder artsen en verpleegkundigen.

Studie
De brede positieve werking van beweging blijkt ook uit het experiment dat onderzoekers van Pennington Biomedical Research Center uitvoerden op 430 vrouwen van 45-75 jaar. De vrouwen hadden een zittende leefstijl en bewogen 3-7 dagen per week minder dan 20 min.

Meer bewegen verbetert levenskwaliteit op alle fronten
De onderzoekers verdeelden de vrouwen over 4 groepen. De controlegroep deed gedurende een half jaar helemaal niks. Een eerste experimentele groep ging 3-4 keer per week naar een gym, en bewoog daar op treadmills en velometers met een intensiteit van 50 procent van de maximale zuurstofopname. Begeleiders zorgden ervoor dat de vrouwen 50 procent van de hoeveelheid beweging kregen die ze volgens de richtlijnen zouden moeten krijgen. [4KKW]

Een tweede experimentele groep kreeg op die manier 100 procent van de aanbevolen hoeveelheid beweging [8KKW], en een derde groep 150 procent [12KKW].

Voor en na zes maanden beweging bepaalden de onderzoekers de kwaliteit van leven van de vrouwen met de 36-Item Short-Form Health Survey. Dat is een vragenlijst die acht dimensies van de levenskwaliteit meet.


Meer bewegen verbetert levenskwaliteit op alle fronten


Meer bewegen verbetert levenskwaliteit op alle fronten


Resultaten
De figuur hierboven - klik er op voor een grotere versie - vertelt wat er met elk van die acht waarden gebeurde. Zoals je ziet verbeterde de levenskwaliteit van alle bewegingsgroepen. Hoe meer de vrouwen gingen bewegen, des te groter was het effect. Je vraagt je af wat er was gebeurd als de vrouwen nog meer waren gaan bewegen.

De onderzoekers gingen na of gewichtsverlies een factor was in de positieve effecten van beweging. Dat was niet het geval. Beweging verbeterde de levenskwaliteit evenveel bij vrouwen die op gewicht bleven als bij vrouwen die afvielen.

Bron:
Arch Intern Med. 2009 Feb 9;169(3):269-78.

Meer:
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)
Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur (15-10-2012)
"Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden" (21-7-2012)