Opgeladen: 23-10-2021
Opgeborgen in: SARMs, Lever
Translation: Ostarine | Yet another SARM that might damage your liver (24-10-2021)

Ook ostarine kan je lever beschadigen

Er komen steeds meer deukjes in het veilige imago van SARMs. De endocrinologische en psychologische bijwerkingen van SARMs lijken op die van anabolen, berichtten we deze week. Daarvoor schreven we over leverafwijkingen bij gebruikers van de SARM LGD-4033, en vandaag brengen we meer vervelend nieuws. Volgens een recente studie kan ook ostarine, weer een andere SARM, de lever beschadigen.


Ook ostarine kan je lever beschadigen


Het geval
De hoofdpersoon in de case study die Canadese artsen, verbonden aan de University of British Columbia, publiceerden in ACG Case Reports Journal, is een bodybuilder van ergens in de veertig. Hij heeft twee maanden ostarine in een onbekende dosis gebruikt, en voelt zich beroerd. Hij heeft weinig energie, heeft last van diarree, heeft geelzucht en jeuk en heeft zijn eetlust verloren.

Dat zijn de klassieke symptomen van leverbeschadiging door anabolica. In zijn bloed vinden de onderzoekers inderdaad een te hoge spiegel van de leverenzymen ALP en ALT, en een hoge bilirubinespiegel. Als ze een aantal andere oorzaken hebben uitgesloten, nemen de Canadezen een biopt van de lever van de man.

En jawel. Uit het biopt blijkt dat de man cholestasis heeft. Bij cholestasis raken kanaaltjes in de lever ontstoken, waardoor ze geen gal meer kunnen afvoeren naar de dunne darm. Cholestasis komt met enige regelmaat voor bij gebruikers van maybe-not-always-good, old anabole steroïden, designeranabolen en sinds enkele jaren ook gebruikers van SARMs.

Dit is overigens de eerste keer dat artsen een leverafwijking bij gebruikers van SARMs bevestigen door een biopt. Het is maar dat je het weet.


Ook ostarine kan je lever beschadigen


Herstel
Omdat de ontstekingen in de lever betrekkelijk mild zijn, sturen de onderzoekers de bodybuilder naar huis. Ze houden hem daarna wel goed in de gaten. De figuur hieronder vertelt hoe zijn leverwaarden naar drie maanden alweer hard op weg waren op normaal te worden.

Klik op de grafiek voor een grotere versie.


Ook ostarine kan je lever beschadigen


De dosis?
In een trial, die de uitvinders van ostarine in 2011 publiceerden in de Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, lezen de onderzoekers dat daarin een studiedeelnemer moest afhaken omdat diens ALT-spiegel een factor 4 boven het normale niveau uitsteeg. Bij zeven andere deelnemers steeg de ALT-spiegel eveneens, maar in minder sterke mate. In die trial gebruikten de studiedeelnemers maximaal 3 milligram ostarine per dag.

Het is niet duidelijk hoeveel ostarine de bodybuilder dagelijks gebruikte, maar het was ongetwijfeld meer dan de studiedeelnemers in de bovengenoemde trial. De meeste producenten stoppen 10 milligram ostarine in een capsule. De meeste webwinkels adviseren vrouwen 1 capsule per dag te nemen, en mannen 2-3.

Als studiedeelnemers in een trial al tekenen van leverbeschadiging kunnen vertonen bij een dosis van 3 milligram ostarine per dag, wat kan er dan gebeuren bij het 7- tot 10-voudige van die dosis?

Da's typerend voor het grote misverstand rond SARMs. De bedrijven die SARMs verkopen zeggen dat SARMs veilig zijn, en beroepen zich op studies waaruit inderdaad blijkt dat de bijwerkingen van het gebruik van SARMs inderdaad meevallen. Maar ze vergeten daarbij te vermelden dat de doses die zij in hun capsules stoppen bijna altijd een veelvoud zijn van de doses zijn in die studies zijn beproefd...

Bron:
ACG Case Rep J 2021;8:e00518.

Meer:
De bijwerkingen van SARMs en MK-677 lijken meer op die van anabole steroïden dan je denkt (20-10-2021)
Beschadigt LGD-4033 de lever? (25-8-2020)
Soms beschadigen SARMs de lever (16-5-2020)


Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dag Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren De zaak N.O.-Xplode: opgelost

Leverbeschadiging door kuurtje van 50 milligram oxandrolone per dag
Sporters krijgen niet vaak last van hun lever door oxandrolon. Vandaar dat we raar opkeken van deze studie.

Designersteroid methylepithiostanol beschadigt lever en nieren
Methylepithiostanol kwam in 2006 op de markt als designersteroid.

De zaak N.O.-Xplode: opgelost
N.O.-Xplode, een populair pre-workoutsupplement, bevatte jarenlang een onbekende hoeveelheid van de stof rutaecarpine.