Opgepoetst: 13-9-2022
Opgeladen: 5-2-2013
Opgeborgen in: Slaap
Translation: Burn more calories, sleep better (8-3-2013)

Verbrand meer calorieën, slaap beter

Mannen van in de twintig en de dertig slapen beter naarmate ze overdag meer energie verbruiken. Dat schrijven onderzoekers van het Nederlandse Radboud University Nijmegen Medical Centre in Gerontology. Bij mannen van in de zestig en zeventig is zo'n verband er niet.


Verbrand meer calorieen, slaap beter


Slaap
Slaap is de meest onderschatte leefstijlfactor in onze op activiteit gefixeerde moderne cultuur. Meer en beter slapen betekent voor negentig procent van de mensheid meer testosteron, een effectiever immuunsysteem, meer uithoudingsvermogen, een kortere reactietijd, een langere levensduur en een gezondere spieren-vet-ratio. Alstublieft.

Vandaar de interesse van deze webstek in middelen die de kwaliteit en de kwantiteit van slaap respectievelijk verbeteren en verhogen.

Studie
Verbrand meer calorieen, slaap beter
Zoals bewegen. Nijmeegse onderzoekers, die eigenlijk op zoek waren naar een verband tussen fitheid en slaap, stuitten per toeval op bewegen als slaapbevorderende factor toen ze de slaap van 12 jongere mannen van gemiddeld 27 jaar vergeleken met die van 21 oudere mannen van gemiddeld 69 jaar.

Resultaten
Fitheid was geen factor in de slaapkwaliteit, ontdekten de onderzoekers. Bij de jonge mannen hing het totale energieverbruik samen met de sleep efficiency [het percentage van de tijd in bed dat je daadwerkelijk slaapt]. Hoe meer energie jonge mannen verbruikten, hoe groter was hun sleep efficiency.


Verbrand meer calorieen, slaap beter


Verbrand meer calorieen, slaap beter


De onderzoekers deden ook nog een experiment waarin ze gedurende een jaar mannen 3 keer per week 45 minuten met constante snelheid lieten fietsen, maar daardoor verbeterde de kwaliteit van hun slaap niet.

Kennelijk was die inspanning te gering om invloed te hebben op de slaap. Mogelijk was het experiment anders verlopen als de onderzoekers de mannen hadden laten intervallen of krachttrainen.

Conclusie
"Increased daily energy expenditure will deplete energy stores, leading to a larger energy restoration during sleep, which consequently is associated with an enhanced sleep efficiency", schrijven de Nederlanders.

"High catabolic activity during exercise is associated with a higher energy expenditure, which leads to elevated anabolic activity during sleep", luidt een andere theorie. "The higher anabolic activity is believed to promote energy use for tissue restoration, but also contributes to improved sleep efficiency."

Bron:
Gerontology. 2013;59(1):8-16.

Meer:
Meer bewegen tegen slaaparmoede (10-9-2022)
Beweeg meer, slaap meer (en beter) (1-1-2021)
Slaap, lichaamsbeweging en langer leven (24-1-2015)


Suppletie met DHA verlengt slaap met drie kwartier

Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel

Octacosanol verbetert slaap bij stress

Suppletie met DHA verlengt slaap met drie kwartier
Britse onderzoekers vermoeden dat het omega-3-vetzuur de werking van het slaaphormoon melatonine verbetert.

Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel
Stoffen in de hop-extracten in bier verbeteren de slaap doordat ze de GABA-receptor beter laten werken.

Octacosanol verbetert slaap bij stress
Octacosanol, een stof die al jarenlang in supplementvorm op de markt is, zorgt er misschien voor dat je in tijden van psychologische stress toch goed kunt slapen.