Opgeladen: 21-12-2023
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine C, Hart & bloedvaten
Translation: Accelerated recovery and fewer complications after heart surgery with extra vitamin C (22-12-2023)

Versneld herstel en minder complicaties na hartoperatie door extra vitamine C

Als patiënten die een hartoperatie moeten ondergaan gedurende 5 dagen extra vitamine C krijgen, vermindert hun kans op infectie en overlijden. Bovendien kunnen ze het ziekenhuis een paar dagen eerder verlaten.


Versneld herstel en minder complicaties na hartoperatie door extra vitamine C


Studie
Cardiologen van Iran University of Medical Sciences experimenteerden met 290 patiënten die een hartoperatie ondergingen. Een deel van de patiënten kreeg vlak voor de operatie via een infuus 2 gram vitamine C en slikte gedurende de eerste 4 dagen na de ingreep 1 gram vitamine C per dag.

Na een hartoperatie verblijven patiënten enkele dagen op de IC en verhuizen daarna na een reguliere verpleegafdeling. De onderzoekers registreerden of suppletie het verblijf op de IC of een verpleegafdeling verkortte en of suppletie de kans op complicatie verminderde.

Resultaten
Suppletie met vitamine C verminderde het aantal uren dat de artsen de proefpersonen moesten intuberen. Dat betekent dat de artsen met een slangetje in de longen van de patiënten bloed en ander vocht wegpompten, zodat de patiënten konden blijven ademhalen. Suppletie verminderde ook de hoeveelheid vocht die de intabutoren gedurende de eerste 24 uur na de operatie moesten verwijderen.

Intubatie is een zware ingreep, die de kans op adverse events als infectie en overlijden laat toenemen. Het is niet verwonderlijk dat suppletie met vitamine C de kans op die adverse events verminderde met een factor 3.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Versneld herstel en minder complicaties na hartoperatie door extra vitamine C


Versneld herstel en minder complicaties na hartoperatie door extra vitamine C


Door suppletie konden de proefpersonen 2 dagen eerder naar huis.

Conclusie
"This large, randomized prospective trial in a cohort of cardiac surgery patients suggests benefit from the routine early, prophylactic administration of vitamin C", resumeren de onderzoekers. "Also, the lack of adverse effects, coupled with the minimal expense, supports the notion that this supplementation is a reasonable therapeutic intervention in cardiac surgery patients."

"Vitamin C supplementation can decrease some postoperative complications and the length of hospital stay in patients undergoing cardiac surgery."

Bron:
Anesth Pain Med. 2015 Feb 19;5(1):e25337.

Meer:
Wond geneest sneller door supplement met arginine, vitamine C en zink (17-12-2022)
Supplement met vitamine C versnelt genezing voetzweer (6-12-2022)
Proline versnelt genezing van wonden (21-4-2013)
Wonden genezen sneller door arginine (19-10-2008)


Fors minder pijn na operatie door supplement met vitamine C Vitamine C helpt galstenen voorkomen Besmet met corona? Aan de vitamine C!

Fors minder pijn na operatie door supplement met vitamine C
Een eenmalige inname van 2 gram reduceert de behoefte aan morfine al met bijna dertig procent.

Vitamine C helpt galstenen voorkomen
Hoe langer iemand al extra vitamine C gebruikt, hoe groter de beschermende werking.

Besmet met corona? Aan de vitamine C!
Als je dagelijks een stevige hoeveelheid vitamine C binnenkrijgt, zou je daardoor wel eens beschermd kunnen zijn tegen de negatieve impact van een coronabesmetting.