Opgeladen: 17-3-2024
Opgeborgen in: Duurtraining & voeding, Krachttraining & voeding, Noten, Cerebrogenics, Dementie & Alzheimer
Translation: Handful of nuts enhances the nootropic effects of physical training (18-3-2024)

Klein handje noten versterkt de positieve effecten van training op de hersenen

Krachttraining en duurtraining kunnen allebei de veroudering van de hersenen vertragen. Een voedingspatroon met noten lijkt eenzelfde effect te hebben, als je epidemiologische studies mag geloven. Wat zou er gebeuren als je mensen op leeftijd laat trainen en tegelijkertijd elke dag een handje noten laat eten?


Klein handje noten versterkt de positieve effecten van training op de hersenen


Studie
Tunesische wetenschappers, verbonden aan de University of Sfax, lieten lieten 20 mannelijke 65-plussers gedurende 6 weken 3 keer per week trainen. Elke workout bestond uit krachttraining en cardiotraining. Beide groepen mochten eten wat en hoeveel ze wilden, maar de experimentele groep at elke dag 15 gram walnoten. Dat is een kinderhand.

Vlak voor en op de laatste dag van de trainings- en suppletieperiode bepaalden de onderzoekers onder meer de kracht en de cognitieve vaardigheden van de mannen.

Resultaten
Het invoegen van walnoten in de voeding van de proefpersonen had geen invloed op de kracht. Die gingen evenveel vooruit bij de mannen die uitsluitend trainden [CT] als bij de mannen die trainden en daarbij walnoten aten [CTW].

De onderzoekers testten de cognitieve vaardigheden met de MoCA-test. Als je daarop 26 of hoger scoort, ben je mentaal nog 100 procent okidoki. Scoor je 18-25, dan is er volgens neurologen sprake van milde cognitieve achteruitgang.


Klein handje noten versterkt de positieve effecten van training op de hersenen


De onderzoekers ontdekten ook dat de proefpersonen in de walnootgroep na afloop van de suppletie- en trainingsperiode beter hun lichaam in balans konden houden terwijl ze moesten nadenken. Bij de mannen in de andere groep was dit vermogen niet verbeterd.

Conclusie
Krachttraining en cardio zijn dus niet alleen goed voor de spieren, maar ook voor de hersenen - en dat laatste aspect wordt sterker door suppletie met walnoten. De onderzoekers schrijven dat toe aan de meervoudig onverzadigde vetzuren in noten. Die maken de hersencellen plastischer, waardoor ze beter nieuwe verbindingen kunnen maken en nieuwe informatie kunnen vastleggen.

Wij zouden daar nog aan willen toevoegen dat walnoten ook een bron van ellagitannines zijn. Dat zijn weer precursoren voor urolithines - en die doen verdraaid leuke dingen in het lichaam. En ongetwijfeld ook in de hersenen. [Geroscience. 2023 Apr;45(2):1095-113.]

Meer over de positieve effecten van noten op de hersenen vind je hier.

Bron:
Aging Clin Exp Res. 2024 Feb 29;36(1):50.

Meer:
Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker (29-6-2016)
Hoe high reps-krachttraining mannen kan beschermen tegen dementie (6-11-2015)
Student haalt betere cijfers door krachttraining (29-10-2012)


Beetje beweging beschermt hersenen ook tegen erfelijke vorm van Alzheimer 65-Plus | Meer meters, betere hersenen Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien

Beetje beweging beschermt hersenen ook tegen erfelijke vorm van Alzheimer
Bewegen is goed voor je hersenen, en vermindert de kans dat met het klimmen van de jaren je verstandelijke vermogens in het gedrang komen. En dat geldt ook voor...

65-Plus | Meer meters, betere hersenen
Met elke 1420 meter die 65-plussers dagelijks lopen, vermindert hun kans op dementie of achteruitgang van hun mentale vermogens met 33 procent.

Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien
Als je lang genoeg leeft is dementie onvermijdelijk. Zou je denken. Niet dus.