Opgeladen: 17-12-2023
Opgeborgen in: Anti-inflammatoir dieet
Translation: An anti-inflammatory diet may improve female fertility (18-12-2023)

Dit voedingspatroon verbetert misschien de vruchtbaarheid van vrouwen

Als vrouwen weinig suikers en slechte vetten consumeren, maar wel veel omega-3-vetzuren, voedingsvezels, magnesium en selenium, dan neemt hun kans op vruchtbaarheid toe. Dat is de uitkomst van epidemiologische onderzoek dat is verschenen in Nutrition Journal.


Dit voedingspatroon verbetert de vruchtbaarheid van vrouwen


Studie
Jalal Moludi, als epidemioloog verbonden aan Kermanshah University of Medical Sciences in Iran, analyseerde de gegevens van 4437 vrouwen van 20-50 jaar die waren verzameld in de Ravansar non-communicable diseases (RaNCD) cohort study. 411 van deze vrouwen waren onvruchtbaar.

Aan de hand van vragenlijsten kreeg Moludi een beeld van het voedingspatroon van de vrouwen. Hij bepaalde onder meer de dietary inflammatory index van het voedingspatroon. Wat dat precies inhoudt, lees je hier en hier.

Een dieet met een hoge inflammatorie index levert veel suikers, slechte vetten en andere factoren die ontstekingen aanjagen. Een dieet met een lage inflammatore index levert daarentegen relatief veel voedingsmiddelen als uien, knoflook, koffie en thee, veel voedingsvezels, veel omega-3-vetzuren, vitamine C en D en magnesium, selenium en zink. Die voedingsmiddelen en stoffen remmen juist ontstekingen.

Aan de hand van hun scores verdeelde Moludi de vrouwen in 4 even grote groepen [kwartielen].

Resultaten
Vrouwen met een inflammatoir voedingspatroon met de hoogste DII-scores hadden 86 procent meer kans op onvruchtbaarheid dan vrouwen met de laagste scores.

Nadat de onderzoekers met statistische trucs het effect van andere factoren zoals leeftijd, gewicht, opleiding, lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik wegpoetsten, hadden vrouwen met hoge scores nog steeds 76 procent meer kans op onvrichtbaarheid.


Dit voedingspatroon verbetert de vruchtbaarheid van vrouwen


Conclusie
"These novel findings from the cohort study provide evidence that a more pro-inflammatory diet as indexed by the DII score increased the odds of infertility", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen. "Our findings showed that a diet rich in vegetable fibers and omega-3 fatty acids and low in unhealthy dietary factors such as high simple sugars and saturated fats can be considered an appropriate approach for reducing the risk of infertility."

"However, more investigations are necessary to validate the kinds of conclusions that can be drawn from this study."

Die laatste zin is niet onbelangrijk. Epidemiologisch onderzoek vindt verbanden, maar hoe die verbanden in elkaar zitten is nooit helemaal duidelijk. Dat geldt dubbel en dwars voor cohortstudies, zoals dit onderzoek.

Bron:
Nutr J. 2023 Jul 22;22(1):35.

Meer:
Anti-inflammatoir voedingspatroon houdt gespierd en sterk (12-12-2020)
Een dieet dat ontstekingen afremt beschermt tegen beroerte en hartinfarct (23-5-2020)
Anti-inflammatoir dieet laat rokers jaren langer leven (16-9-2018)
Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining (1-3-2018)


Shilajit maakt mannen vruchtbaarder en geeft ze meer testosteron Maakt een tekort aan vitamine C mannen onvruchtbaar? Spirulina vergroot misschien fertiliteit van mannen

Shilajit maakt mannen vruchtbaarder en geeft ze meer testosteron
Onderzoekers uit India gaven shilajit aan onvruchtbare mannen - en zagen dat daardoor hun vruchtbaarheid verbeterde en hun testosteronspiegel steeg.

Maakt een tekort aan vitamine C mannen onvruchtbaar?
Aan dit epidemiologische onderzoek werkten ruim honderd mannen mee.

Spirulina vergroot misschien fertiliteit van mannen
Pilot study uit Iran. Humaan onderzoek.