Opgeladen: 15-11-2023
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Gewrichten, Immuunsysteem
Translation: Edible mushrooms keep the immune system in check in arthritis patients | Animal study (16-11-2023)

Bij artritis houden champignons het immuunsysteem in toom

Eetbare paddenstoelen als de overbekende champignon stimuleren in fundamenteel onderzoek het immuunsysteem. Ze reduceren daardoor volgens epidemiologische studies de kans op kanker en infecties. Tegelijkertijd lijken eetbare paddenstoelen juist te voorkomen dat het immuunsysteem zich per abuis richt tegen het lichaam zelf. Paddenstoelen verzachten autoimmuunaandoeningen als artritis.


Bij artritis houden champignons het immuunsysteem in toom


Studie
In 2011 publiceerden onderzoekers van Oklahoma State University een dierstudie in de Journal of Nutrition, waarin ze muizen injecteerden met collageen [CII] en LPS, een suikerketen die ontstekingen aanjaagt. Muizen ontwikkelen daardoor een allergie tegen hun lichaamseigen collageen, waardoor hun immuunsysteem per abuis het kraakbeen in gewrichten gaat aanvallen. Onderzoekers gebruiken dit model om reumatoïde artritis te bestuderen.

Muizen in een controlegroep kregen standaarvoer. Muizen in 2 experimentele groepen kregen voer waaraan gevriesdroogde champignons [WBM] of shiitake [SM] was toegevoegd.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks ongeveer 40-45 gram poeder geconsumeerd. Dat zou neerkomen op ongeveer 600 gram verse paddenstoelen. Da's onpraktisch veel, maar goed.

Resultaten
Bij alle proefdieren zagen de onderzoekers in de weken na de injecties met collageen en LPS symptomen van reumatoïde artritis. De onderzoekers gaven de ernst van de atritis aan de hand van een onderzoek van de poten een score. 3–4 = mild; 5–6 = matig, 7 of hoger = ernstig.

De muizen die eetbare champignons consumeerden, deden het beduidend beter dan de muizen in de controlegroep. Ongeveer 60 procent van de muizen die geen paddenstoelen binnekregen, hadden een ernstige vorm van artritis. Bij de muizen die champignons binnenkregen, was dat ongeveer 25 procent.


Bij artritis houden champignons het immuunsysteem in toom


Bij artritis houden champignons het immuunsysteem in toom


In het bloed van de muizen steeg, na toediening van de injecties, de concentratie van het ontstekingseiwit TNF-alpha. Hadden de muizen paddenstoelen gekregen, dan zakte de concentratie van TNF-alpha juist.

Conclusie
"Although our observations provide a rationale for the use of white button mushrooms as a functional food for the prevention and/or adjuvant treatment of rheumatoid arthritis, whether or not the health benefits of white button mushrooms translate to clinical rheumatoid arthritis remains to be determined", schrijven de onderzoekers.

Bron:
J Nutr. 2011 Jan;141(1):131-6.

Meer:
Curcumine bij reuma | Metastudie (21-6-2023)
Supplement met vitamine D reduceert pijn bij reuma (28-2-2023)
Koffie verhoogt kans op reuma niet, decafé wel (16-1-2023)
Vis vermindert kans op reuma, intensief bewerkt vlees werkt in tegenovergestelde richting (13-11-2022)


Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline Eet paddenstoelen en leef langer Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker

Dertig gram oesterzwam per dag verlaagt bloeddruk, vergroot gevoeligheid insuline
Oesterzwammen zijn bloeddrukverlagers en insulineversterkers.

Eet paddenstoelen en leef langer
In veel culturen zijn eetbare paddenstoelen health foods. Da's terecht.

Metastudie bevestigt beschermende werking eetbare paddenstoelen tegen kanker
Als je gemiddeld elke dag 20 gram paddenstoelen eet, is je kans op kanker 45 procent kleiner dan als er nooit eetbare paddenstoelen op je bord komen.