Opgeladen: 27-4-2023
Opgeborgen in: Slaap, Hydratie
Translation: Not enough sleep? Your hydration status may be suboptimal (28-4-2023)

Te weinig slaap? Drink je wel genoeg?

Mensen die te weinig slapen drinken vaak ook onvoldoende. Dat betekent misschien dat door het zorgen voor een goede vochtspiegel de slaapkwantiteit toeneemt. Of misschien betekent het dat mensen die weinig slapen makkelijker uitdrogen...


Te weinig slaap? Drink je wel genoeg?


Studie
Onderzoekers van Pennsylvania State University in de VS analyseerden gegevens die waren verzameld in de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey en de Chinese Kailuan Study. Ze keken alleen studiedeelnemers die minstens 20 jaar waren en gezond. Studiedeelnemers met nierziekten deden dus niet mee. De onderzoekers gooiden ook zwangere vrouwen uit hun samples.

De onderzoekers hadden urinemonsters van de studiedeelnemers. Die waren 's morgens vroeg afgenomen. De onderzoekers bepaalden daarin de urinary specific gravity. Hoe hoger die waarde, hoe geconcentreerder de urine en hoe lager de vochtspiegel. Een normale urinary specific gravity zit ergens vlak boven de 1.01. Bij waarden boven de 1.02 is sprake van uitdroging.

De studiedeelnemers hadden de onderzoekers tijdens de monsterafname verteld hoeveel uur ze 's nachts hadden geslapen.

Resultaten
Er was een verband tussen milde uitdroging en slaap. Het was niet zo dat de studiedeelnemers die langer hadden geslapen ook vaker milde uitdrogingsverschijnselen hadden. Wel rapporteerden de studie deelnemers met milde uitdroging relatief vaak een korte slaapduur van minder dan 6 uur.


Te weinig slaap? Drink je wel genoeg?


Te weinig slaap? Drink je wel genoeg?


Voorlopige conclusie
Misschien slapen mensen minder lang dan zou moeten als ze te weinig vocht innemen. Of misschien is het verband andersom, en veroorzaakt slaaptekort milde uitdroging, bijvoorbeeld doordat slaaptekort dorstprikkels afremt.

De onderzoekers pleiten voor experimenteel onderzoek. Dat zou meer duidelijkheid kunnen geven.

Bron:
Sleep. 2019 Feb 1;42(2).

Meer:
Beter slapen door lichaamsbeweging (19-1-2023)
Beter slapen door kamille (14-7-2022)
Slaapproblemen kunnen gevolg zijn van te weinig vitamine D (17-11-2021)
Angstig, bezorgd en slecht slapen? CBD helpt (15-6-2020)
Beter slapen door een warme douche in de avond (25-7-2019)
Meer groenten en fruit, meer slaap (6-2-2019)


Sporten met flesje water is leuker Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan Water drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel

Sporten met flesje water is leuker
Langdurige hardloop- of cardiosessies worden stukken aangenamer als je daarbij water drinkt. Drinken zorgt er bovendien voor dat je je na je training energieker voelt.

Sporters die genoeg drinken maken minder cortisol aan
Voetballers die voldoende drinken voor een training of wedstrijd, maken na die wedstrijd minder van het spierenslopende stresshormoon cortisol aan dan voetballers die net een beetje te weinig drinken.

Water drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel
Krachtsporters die trainen als ze voldoende vocht in hun lichaam hebben maken minder van het spierafbrekende hormoon cortisol aan en meer anabole hormonen.