|
Arctigenine | Deze stof in Grote Klis blokkeert coronavirussen Suppletie met arctigenine, een stof in Grote Klis, heeft misschien een antivirale werking tegen coronavirussen die verkoudheid - en misschien ook Covid-19 - veroorzaken. Dat suggereert een in vitro-studie die is verschenen in de International Journal of Molecular Sciences.
Studie
De onderzoekers bepaalden hoe goed dat virus in staat was om de cellen te infecteren, zich vervolgens te replicereren en daarna uit de cellen tevoorschijn te komen zodat het zich verder kon verspreiden.
Tegelijkertijd stelden de Koreanen de cellen bloot aan verschillende concentraties van een ethanol-extract van de vruchten van Forsythia virensis of de Chinese Golden Bell Tree. Omdat traditionale Chinese en Japanse genezers extracten van dat fruit inzetten tegen infectieziekten, vroegen de onderzoekers zich af of het extract een antivirale werking had.
Resultaten
In beide metingen verminderde het extract [FVFE] het virus, vertellen de figuren hieronder. Klik erop voor een grotere versie.
Het virus doodde de cellen. Het extract kon dat effect een beetje verzachten.
Toen de Koreanen hun extract analyseerden, vonden ze drie belangrijke bestanddelen die het antivirale effecten zouden kunnen veroorzaken. Dat waren arctiine [ACT], matairesinol [MT] en arctigenine [ATG].
Lezers van dit gratis webmagazijn kennen arctigenine als de belangrijkste actieve stof in Arctium lappa of Grote Klis. Japanse traditionele genezers gebruiken extracten van die plant onder meer tegen huiduitslag, keelpijn en artritis. In dierstudies verhogen die extracten de concentratie testosteron.
In andere dierstudies vergroot arctigenine het uithoudingsvermogen, waarschijnlijk door het activeren van AMPK. Het humane equivalent van de dosering die hiervoor nodig is, ligt in de orde van grootte van enkele tientallen milligrammen per dag.
Arctigenine verminderde vooral het aantal virussen dat vrijkwam uit de cellen na infectie, maar maakte het virus ook minder dodelijk voor de cellen.
Conclusie
We hebben al vaker geschreven over antivirale suppletie tegen coronavirussen. Het best onderbouwde supplement is wat dat betreft vitamine D, maar daarnaast rapporteren trials positieve effecten van toediening van quercetine en quercetine-metabolieten als rutine. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen voor antivirale effecten van zink, vitamine C en NO-boosters als L-arginine.
Deze stoffen versterken elkaars werking, maar de toevoeging van arctigenine zou effectiviteit van een immunomodulerend supplement met de bovengenoemde bestanddelen verder kunnen vergroten. Voor zover we weten remmen die bestanddelen vooral het binnendringen van virussen in cellen en de fases die pal daarop volgen, maar niet zozeer in de allerlaatste fase.
Bron: Meer:
|
|